• Посилання скопійовано

Змінився порядок складання звітності страховиків

9 листопада набрало чинності розпорядження Нацкомфінпослуг від 04.09.2018 р. №1521. Ним внесено зміни до Порядку складання звітних даних страховиків

Змінився порядок складання звітності страховиків

Офіс великих платників звертає увагу, що з 09.11.2018 р. набрало чинності розпорядження Нацкомфінпослуг від 04.09.2018 р. №1521, яким внесено зміни до Порядку №39.

Цей Порядок №39 визначає процедуру складання, терміни подання до Нацкомфінпослуг, звітних даних щодо здійснення страхової діяльності та розкриття іншої інформації, що стосується фінансового стану страховика, зокрема щодо достатності страхових зобов'язань.

Обов'язковими реквізитами пакета звітності страховика є кваліфіковані електронні підписи керівника та головного бухгалтера страховика, накладені з дотриманням вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг.

За термінами складання звітність страховика поділяється на проміжну та річну.

Проміжна звітність страховика складається щокварталу за I квартал, перше півріччя та 9 місяців наростаючим підсумком з початку звітного періоду станом на кінець останнього дня кварталу в такому складі:

  • загальні відомості про страховика;
  • звіт про доходи та витрати страховика;
  • звіт про страхові платежі та виплати за структурними підрозділами страховика;
  • пояснювальна записка до звітних даних страховика;
  • проміжна фінансова звітність у складі Балансу (Звіту про фінансовий стан) та Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід).

Звітним періодом для складання річної звітності страховика є календарний рік.

Річна звітність складається страховиком станом на 31 грудня звітного року в такому складі:

  • загальні відомості про страховика;
  • звіт про доходи та витрати страховика;
  • звіт про страхові платежі та виплати за структурними підрозділами страховика;
  • пояснювальна записка до звітних даних страховика;
  • річна фінансова звітність.

Звітність страховика вважається такою, що містить недостовірну інформацію, якщо:

  • показники звітності містять інформацію, яка суперечить даним бухгалтерського обліку страховика за відповідний період або інформації щодо господарських операцій страховика відповідно до первинних бухгалтерських та інших документів під час здійснення господарської діяльності;
  • показники фінансової звітності, складеної відповідно до законодавства, суперечать показникам звітних даних щодо здійснення страхової діяльності, що подаються страховиком до Нацкомфінпослуг, з урахуванням поданої страховиком коригуючої звітності;
  • звітність містить розбіжності в показниках, зокрема інформація, відображена у звітності на кінець звітного періоду, не відповідає інформації на початок наступного звітного періоду за відповідними показниками з урахуванням поданої страховиком коригуючої звітності.

Зміни до Порядку складання звітних даних страховиків внесено з метою приведення нормативно-правового акта у відповідність до Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність».

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»