• Посилання скопійовано

Мінфін оновив додатки до декларації з прибутку. Що змінилось?

Розділи декларації з прибутку залишилися незмінними. А от додатки ЗП та ПН зазнали змін. Крім того, у новій редакції викладено Додаток РІ

Мінфін оновив додатки до декларації з прибутку. Що змінилось?

Мінфін наказом від 19.10.2018 р. №842 (зареєстрований в Мін'юсті від 15.11.2018 р. за №1303/32755) затвердив зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

Нагадаємо, що необхідність цих змін була зумовлена прийняттям ще наприкінці 2017 року Закону №2245-VIII (про це тут). Ним було запроваджено:

  • єдиний строк подання річної податкової декларації з податку на прибуток підприємств;
  • оновлення різниць, передбачених для коригування фінансового результату до оподаткування;
  • зменшення податку на прибуток на суму сплаченого акцизного податку;
  • розширення кола платників, звільнених від оподаткування прибутку підприємств.

У квітні 2018 року був розроблений й відповідний проект змін до декларації з прибутку, про який ми писали тут. І ось лише тепер Мінфін нарешті затвердив ці зміни.

 

Як саме змінюється декларація з прибутку?

1. У тексті декларації з податку на прибуток:

- Рядок 5 перейменовано з «Код за ЄДРПОУ1» на «Податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта1». Відповідно у примітці 1 уточнено, що тут слід буде зазначати:

  • код за ЄДРПОУ,
  • або реєстраційний (обліковий) номер платника податку, який присвоюється контролюючими органами,
  • або реєстраційний номер облікової картки платника податку,
  • або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті).

- Рядок 9 «Особливі відмітки» доповнено новою графою «платника єдиного податку». Крім того, слово «інвалідів» замінено на «осіб з інвалідністю».

- У новій редакції викладено примітку 16: «Серія (за наявності) та номер паспорта зазначаються для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті». 

 

2. У додатках до декларації:

- У додатку ЗП до рядка 16 ЗП декларації:

  • рядок 16 викладено у новій редакції: «Зменшення нарахованої суми податку (рядок 16.1 + рядок 16.4.1 + рядок 16.5 додатка ЗП)»;
  • у рядку 16.3 слово «періоду» замінено словом «року»;

Усе про бланки і звітність
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • після рядка 16.4.2 з'явився новий рядок 16.5 такого змісту: «Сума сплаченого за поточний податковий (звітний) період акцизного податку за зареєстрованими акцизними накладними на важкі дистиляти (газойль), що класифікуються у товарних підкатегоріях 2710 19 43 00, 2710 19 46 00, 2710 19 47 10 згідно з УКТ ЗЕД, якщо вони були використані для транспортних засобів, що класифікуються у товарних підкатегоріях 8602 10 00 00, 8704 10 10 10 згідно з УКТ ЗЕД. Залишок суми, не врахований у зменшення за поточний податковий (звітний) період, не зменшує податок на прибуток у наступних податкових (звітних) періодах (пункт 15 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України)».

- У додатку ПН до рядка 23 ПН декларації:

  • графу 1 рядка за кодом 22 після слів «державними або місцевими гарантіями» доповнено словами «або у вигляді інших доходів за державними цінними паперами»;
  • графу 1 рядка за кодом 25 слова «та відповідають умовам підпунктів «б» і «в»» замінено словами «та відповідають умовам підпункту «б».

- Додаток РІ до рядка 03 РІ декларації викладено в новій редакції.

-  У додатках АВ до рядка 20 АВ декларації; ЗП до рядка 16 ЗП декларації; ПН до рядка 23 ПН декларації; ТЦ декларації; ВП до рядків 26 - 29, 31 - 33 декларації; ПЗ до рядка 05 ПЗ декларації; АМ до рядка 1.2.1 додатка РІ до рядка 03 РІ декларації; ЦП до рядків 4.1.3 ЦП, 4.1.4 ЦП додатка РІ до рядка 03 РІ декларації слова "Код за ЄДРПОУ" замінено словами "Податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта".

 

Коли наберуть чинності ці зміни?

Згідно з текстом наказу, він набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 06.12.2018 року цього не відбулося (повідомимо про це додатково).

Відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування. Тобто у разі опублікування наказу у грудні, вперше за оновленою формою декларації з податку на прибуток слід буде звітувати:

  • платникам з квартальним звітним періодом - за І квартал 2019 року;
  • платникам з річним звітним періодом - за 2019 рік.

Проте роз'яснення ДФСУ щодо цього поки що немає. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»