• Посилання скопійовано

Звітність з рентної плати: як правильно скласти додаток 1?

При визначенні виду користування ділянкою надр обов’язково слід проставляти позначку «Х» в рядку 6.1.5 або в рядку 6.1.6 додатку 1

Звітність з рентної плати: як правильно скласти додаток 1?

ДФС у Чернігівській області нагадує, що у п. 252.1 ПКУ зазначено перелік платників рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин. Форма декларації з рентної плати затверджена наказом Мінфіну №719.

Невід'ємною частиною податкової декларації з рентної плати є додатки. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов'язання за відповідним видом об'єкта оподаткування. За відсутності у платника відповідного виду об'єкта оподаткування тип додатка, у якому обчислюється податкове зобов'язання для такого об'єкта оподаткування, до Податкової декларації не додається.

Найбільш поширеними методологічними помилками при заповненні розрахунків з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (додаток 1 до податкової декларації з рентної плати), є:

  • у рядку 4 «Категорія запасів корисної копалини, використаних для виробництва товарної продукції гірничого підприємства» необхідно зазначати назву та код категорії запасів корисної копалини, що видобуто, відповідно до додатка 12 до Податкової декларації. Окремий розрахунок складається платником для кожної категорії запасів корисної копалини, що визначають об’єкт оподаткування, з яких платником видобуто такі корисні копалини, а також для кожного виду корисних копалин, назва яких зазначається платником у рядку 8.3 цього розрахунку.
  • у рядку 5.1 «Ділянка надр, з якої видобуто корисну копалину код органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням ділянки надр за КОАТУУ» - зазначається код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ за місцезнаходженням ділянки надр, з якої видобуті корисні копалини;
  • у рядках 5.2 – 5.4 – зазначається інформація за спеціальним дозволом (область, район та назва ділянки надр);
  • у рядку 6 «Дозвільний документ: найменування органу, яким видано дозвіл» - платники рентної плати повинні зазначати дозвіл на спеціальне водокористування, який видається Державним агентство водних ресурсів України (до 04.06.2017 дозволи видавались Департаментом екології та природних ресурсів ОДА) та/або спеціальний дозвіл на користування надрами, який видається Державною службою геології та надр України. 
  • рядку 6.1 «спеціальний дозвіл на користування надрами» та відповідно рядки 6.1.1 - 6.1.3 заповнюються надрокористувачами, діяльність яких здійснюється на підставі спеціального дозволу на користування надрами, виданого Держгеонадрами.

При визначенні виду користування ділянкою надр обов’язково всі платники  повинні проставляти позначку «Х»  в рядку 6.1.5 «видобування корисних копалин» або в рядку 6.1.6 «геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислова розробка».

  • рядок 6.2 «дозвіл на спеціальне водокористування» та відповідно рядки 6.2.1- 6.2.2 заповнюється первинними водокористувачами, діяльність яких здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування.
  • Рядок 7 «Державна експертиза запасів корисних копалин ділянки надр:» та відповідно рядки 7.1 - 7.3 заповнюються надрокористувачами, діяльність яких здійснюється на підставі спеціального дозволу на користування надрами, виданого Держгеонадрами.
  • Рядок 7.4 «коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства» - коефіцієнт визначається згідно з п. 252.16 ПКУ та зазначається з точністю до чотирьох десяткових знаків.
  • Розділ 8 (рядки 8.1.-8.5):
  • рядок 8.1. «назва корисної копалини за спеціальним дозволом» - вид корисної копалини зазначається відповідно до спеціального дозволу. У разі зазначення у спеціальному дозволі декількох видів корисних копалин платник складає окремий розрахунок за кожним із видів корисних копалин, за яким визначається зобов’язання у такому розрахунку;
  • рядок 8.2. «назва корисної копалини та її код» - назва та код корисної копалини зазначаються згідно з додатком 13 до Податкової декларації, що  сформований відповідно до розділу V Класифікатора корисних копалин ДК 008:2007;
  • рядок 8.3. «назва товарної продукції гірничого підприємства та її код» - назва та код корисної копалини зазначаються платником відповідно до додатка 14 до Податкової декларації з урахуванням визначеної у п. 252.20 ПКУ ставки, за якою обчислюються податкові зобов’язання у цьому розрахунку;
  • рядок 8.4. «назва регламентуючого документа для товарної продукції гірничого підприємства» - регламентуючі документи з питань стандартизації для відповідного виду видобутої корисної копалини (мінеральної сировини);
  • рядок 8.5. «назва товарної продукції гірничого підприємства (марка, сорт тощо) згідно з документом, що регламентує властивості продукції».

Інші рядки у декларації та Додатках 1 до неї заповнюються з урахуванням приміток. У разі подання декларації та додатків до неї на паперових носіях за відсутності значення рядок прокреслюється, а у разі подання декларації засобами електронного зв’язку – не заповнюється. Вартісні показники Додатка 1 зазначаються у гривнях з копійками.

Джерело: ДФС у Чернігівській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»