• Посилання скопійовано

За якою формою звітувати з податку на нерухомість на 2019 рік? Позиція ДФС

ДФС рекомендує звітувати за 2019 рік з податку на нерухомість за новою формою (але можна й за старою)

За якою формою звітувати з податку на нерухомість на 2019 рік? Позиція ДФС

Нагадаємо, що Мінфін наказом від 15.11.2018 р. №897 виклав у новій редакції форму декларації з податку на нерухоме майно. Про його появу читайте в окремій новині.  Наказ вже набрав чинності 18 січня 2019 року. Про це ми писали тут, а аналіз нової форми читайте тут.

Оскільки Наказ №897 опубліковано у 2019 році, то за правилами ПКУ вперше за оновленою формою декларації з податку на нерухомість слід звітувати у 2020 році на 2020 рік. Та чи вважають так податківці?

Відповідь на це питання з'явилася у підкатегорії 106.07 ресурсу «ЗІР». Так, податківці рекомендували декларувати свої податкові зобов’язання у 2019 році за новою формою декларації. Водночас вони не проти, якщо платники будуть подавати декларацію за старою формою. Але до контролюючого органу має бути надана декларація тільки за однією формою.

 

Чому ДФС рекомендує подавати за новою формою?

По-перше, у новій формі визначення податкових зобов’язань з податку на нерухомість виконується окремо за об’єктами як житлової, так і нежитлової нерухомості. А це зручніше для уточнення своїх податкових зобов’язань.

По-друге, за словами податківців, нова декларація надається одна, а кількість додатків залежить від кількості органів місцевого самоврядування, на території адміністративно-територіальних одиниць яких розташовані об’єкти нерухомого майна.

 

Зверніть увагу! В Єдиному вікні вже з'явився формат нової форми декларації. А саме:

  • J0302105 – Податкова декларація з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;
  • J0312105 – Додаток 1 до Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Розрахунок у частині об’єктів житлової нерухомості;
  • J0312205 – Додаток 2 до Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Розрахунок у частині об’єктів нежитлової нерухомості.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»