• Посилання скопійовано

Юрособа є власником квартир загальною площею понад 300 кв.м: як заповнити нову декларацію?

Податківці зупинилися на правилах розрахунку податку та його відображенні в новій декларації за житлову нерухомість понад 300 або 500 кв. м

Юрособа є власником квартир загальною площею понад 300 кв.м: як заповнити нову декларацію?

Податківці нагадали у «ЗІР», що пп. «ґ» пп. 266.7.1 ПКУ визначено, що за наявності у власності платника податку об'єкта (об'єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи – платника податку, загальна площа якого перевищує 300 кв. м. (для квартири) та/або 500 кв. м. (для будинку), сума податку, розрахована відповідно до пп. «а» – «г» пп. 266.7.1 ПКУ, збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості (його частку).

Форма нової декларації передбачає заповнення в табличній частині Декларації колонки 7 «Річна сума податку на нерухоме майно, яка підлягає сплаті за даними платника», де вказується річна сума податку (у гривнях з копійками, з округленням до двох десяткових знаків), яка розраховується виходячи із загальної площі об'єкта нерухомості, на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об'єкт.

За наявності у власності юридичної особи – платника податку об'єкта (об'єктів) житлової нерухомості, загальна площа яких перевищує 300 кв. м. (для квартири) та/або 500 кв. м. (для будинку), зазначений показник визначається за формулою (для кожного об'єкта (його частки):

(колонка 3 «Загальна площа об'єкта житлової та/або нежитлової нерухомості» х колонка 4 «Ставка податку» – колонка 6 «Сума пільги із сплати податку» (заповнюється відповідно до рішення органів місцевого самоврядування, прийнятого згідно з пп. 266.4.2 ПКУ)) + 25000 гривень.

Значення колонки 7 Декларації розбивається на чотири квартали та вказується в колонках 8 – 11. При цьому, розбиваючи річну суму рівними частинами поквартально, округлення відбувається так:

– за I, II і III квартали звітного року округлення здійснюється за загальними правилами округлення;

– за останній IV квартал звітного року сума податку визначається як різниця річної суми податку й суми податку за перші три квартали.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»