• Посилання скопійовано

Неоподатковані доходи в формі №1ДФ: нова ознака доходу «194»

Завдяки змінам, внесеним до Порядку заповнення і подання форми №1ДФ, в ознаках доходу з’явилась нова під номером «194». За нею, як виходить з її назви, треба відображати інші неоподатковані доходи. Але які саме? Податківці наводять роз’яснення щодо списаної заборгованості фізособи

Неоподатковані доходи в формі №1ДФ: нова ознака доходу «194»

Нагадаємо, що  наказом МФУ від 31.10.2018 р. №863 затверджено зміни у додаток до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом МФУ від 13.01.2015 р. №4. Про це ми вже раніше писали тут.

Наказ №863 набрав чинності 1 січня 2019 року. Тоді ж в довіднику ознак доходів, зокрема, зявилась нова ознака: 194 – інші доходи, які згідно з Кодексом не включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Але такий опис ознаки не дає податковому агенту чіткої відповіді, які доходи треба відображати із нею в формі №1ДФ.

Тому обережні СГ зазначають із нею всі неоподатковані доходи, які нараховувались (виплачувались) фізособам починаючи з 1 кварталу 2019 р. А стара ознака «127», відповідно, залишається для всіх інших оподаткованих доходів. Звісно, що обидві ці ознаки застосовуються в тому випадку, коли для оподаткованих/неоподаткованих доходів немає спеціальних ознак доходів, які наведені в цьому довіднику.

Сміливі СГ чекали на роз’яснення від податківців. І ось починаємо отримувати перші з них.

В «ЗІР» (категорія 103.25) ДФСУ розмістила відповідь на питання:

«Чи відображає ЮО у податковому розрахунку за ф. 1ДФ суму списаної на користь ФО заборгованості, за якою минув строк позивної давності та розмір якої не перевищує суму, що становить 50 % місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року?».

Такий дохід є не оподаткованим (згідно пп. 164.2.7 ПКУ). І самі податківці про це у відповіді зауважують. Однак при цьому нагадують про те, що неоподаткований дохід – це все ж таки дохід, який теж тепер треба відображати у формі №1ДФ.

Тому податківці доходять до висновку:  юридична особа у податковому розрахунку за формою №1ДФ відображає суму списаної на користь фізичної особи заборгованості, за якою минув строк позивної давності та розмір якої не перевищує суму, що становить 50% місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, під ознакою доходу «194», як виплата інших доходів.

Але на цьому історія не закінчується. Адже інші доходи – це категорія дуже широка, хоч деякі податкові агенти про це навіть не здогадуються.

Тому найближчим часом ми розмістимо аналітику на тему інших доходів, де зазначимо, які доходи підпадають під ознаку «127», а які – під «194».

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»