• Посилання скопійовано

Разова допомога працівникам на поховання родичів: як відображати в ф. №1ДФ?

Працівникам на підприємстві за колдоговором виплачується разова матеріальна допомога на поховання родичів. За якою ознакою відображати її в формі №1ДФ? Консультує ДФС

Разова допомога працівникам на поховання родичів: як відображати в ф. №1ДФ?

ДФС у Чернівецькій області розповідає, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платнику податку роботодавцем такого померлого платника податку за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) у розмірі, що не перевищує подвійний розмір суми, визначеної в абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ (у 2019 р. – 5380 грн) (пп. «б» пп. 165.1.22 ПКУ).

Сума перевищення за її наявності остаточно оподатковується під час її нарахування (виплати, надання).

У формі №1ДФ кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платнику податку роботодавцем такого померлого платника податку за його останнім місцем роботи, незалежно від розміру такого доходу, відображаються під ознакою доходу «146».

 

Від редакції

Податківці навели відповідь щодо ситуації надання допомоги на поховання самого працівника. Якщо говорити про надання допомоги на поховання родича, то слід діяти інакше. Така допомога видається на підставі заяви про надання нецільової благодійної допомоги, яку подає працівник своєму роботодавцю.

У даному випадку така виплата розглядається як нецільова благодійна допомога. Як її оподатковувати, ми писали тут.  У ф. №1ДФ її потрібно відобразити під ознакою доходу «169».

Джерело: ДФС у Чернівецькій області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»