• Посилання скопійовано

Розрахунок частини чистого прибутку прирівняють до податкової декларації

ДФСУ повідомила про оприлюднення проектів законів щодо змін до ПКУ та до Закону «Про управління об’єктами державної власності». Зміни стосуються державних, комунальних унітарних підприємств та їх об’єднань, а також господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави

Розрахунок частини чистого прибутку прирівняють до податкової декларації

На офіційному веб-порталі ДФС у підрозділі «Проекти регуляторних актів» розділу «Діяльність» розміщено проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України» та аналіз впливу цього регуляторного акта. 

Законопроект запроваджується з метою уникнення втрат дохідної частини державного бюджету та удосконалення правового регулювання повноважень контролюючих органів щодо здійснення контролю за повнотою нарахування та сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними, комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, а також господарськими товариствами, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави.

Також положення законопроекту прирівнюють Розрахунок частини чистого прибутку (доходу) до статусу податкової декларації; встановлюють податкові (звітні) періоди для подання Розрахунку та термін сплати платежу.

Законопроект визначає частину чистого прибутку (доходу) як складову   грошового зобов’язання платника податків та встановлює відповідальність платників за порушення правил сплати (перерахування) грошового зобов’язання з частини чистого прибутку (доходу), а також за неподання або несвоєчасне подання Розрахунку до контролюючих органів або невиконання вимог щодо внесення змін до останнього.

Положеннями законопроекту надається право контролюючим органам здійснювати контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати до Державного бюджету України частини чистого прибутку (доходу), а також самостійного визначення суми грошового зобов’язання при здійсненні такого контролю та застосування штрафних (фінансових) санкцій за у разі такого визначення.

Водночас розроблено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про управління об’єктами державної власності», який врегульовує положення Закону № 185

Крім зазначеного вище, законопроектом вносяться зміни до ст. 11 та 11-1 Закону № 185, які  зобов’язують державні унітарні підприємства та їх об’єднання, а також господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, подавати до контролюючих органів розрахунок частини чистого прибутку (доходу) у порядку та строки, встановлені Податковим кодексом України.

Передбачається відповідальність суб’єктів господарювання за невиконання вимог податкового законодавства (зміни до ст. 17 Закону № 185).

Крім того, усуваються правові колізії щодо неправильного посилання в абз. 8 ч. 5 ст. 11 Закону №185 на абз. 6 цієї частини замість 7.

Зауваження та пропозиції до законопроектів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються протягом одного місяця на адреси розробника: поштову – 04653 МПС, Київ – 53, Львівська площа, буд. 8, Департамент методологічної та нормотворчої роботи, електронну – e.kogevnikova@sfs.gov.ua, а також на поштову адресу Державної регуляторної служби України – 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»