• Посилання скопійовано

Як повернення товарів відображається у Звіті про контрольовані операції?

Податківці роз’яснили, як у Звіті про контрольовані операції відображається операція з експорту товарів, якщо в тому ж році відбулося часткове повернення таких товарів

Як повернення товарів відображається у Звіті про контрольовані операції?

Відповідно до пп. 39.2.1.4 ПКУ господарською операцією для цілей трансфертного ціноутворення є всі види операцій, договорів або домовленостей, документально підтверджених або непідтверджених, що можуть впливати на об'єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків, зокрема, операції з товарами, такими як сировина, готова продукція тощо.

Своєю чергою, пп. 39.2.1.7 ПКУ визначено, що господарські операції, передбачені пп. 39.2.1.1 – 39.2.1.3 і 39.2.1.5 ПКУ, визнаються контрольованими, якщо одночасно виконуються такі умови:

  • річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 150 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;

  • обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

При цьому для обрахунку об'єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування (п. 44.2 ПКУ).

Оскільки як операція з постачання (експорту) товарів, так і повернення їх частини призводять до збільшення/зменшення суми доходів/витрат, такі операції є господарськими для цілей трансфертного ціноутворення і за умови відповідності критеріям, наведеним у пп. 39.2.1.7 ПКУ, є контрольованими і відповідно підлягають відображенню у Звіті про контрольовані операції.

Щодо відображення у Звіті про контрольовані операції таких операцій податківці у ІПК від 01.07.2019 р. №3009/6/99-99-15-02-01-15/ІПК зазначають: якщо операція з поставки товару і повернення частини цього товару відбулася протягом одного звітного календарного року, то такі операції відображаються згорнуто шляхом зменшення вартості поставки на вартість поверненого товару.

А от про випадок, коли експорт і повернення товару здійснювалось в різних роках, ми писали тут. В такому разі в наступному році вартість частково поверненого товару не враховується при визначенні вартісного критерію контрольованої операції та не зменшує вартість інших операцій при визначенні такого критерію.

Не забуваємо і про те, що сума попередньої оплати за товар (повернутої попередньої оплати) не впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток. Тому при визначенні вартісного критерію контрольованої операції така операція не враховується і не відображається у Звіті.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»