• Посилання скопійовано

Податкова амністія капіталів фізосіб: ставка ПДФО залежатиме від виду активу

Про податкову амністію капіталів, посімейне декларування доходів і про те, хто зможе платити знижену ставку податків, розповів в інтерв'ю нардеп Данило Гетманцев

Податкова амністія капіталів фізосіб: ставка ПДФО залежатиме від виду активу

В інтерв'ю «Цензор.НЕТ» Данило Гетманцев, якого називають серед претендентів від партії "Слуга народу" на пост глави парламентського Комітету з питань податкової та митної політики, розповів про плани нової влади ввести посімейне декларування доходів.

За його словами, обов'язкове декларування для всіх громадян планують вводити не відразу, а через рік-два після податкової амністії.

"Важливо розуміти дві речі. Перше - ми повинні спочатку скасувати можливість ухилення від оподаткування великого бізнесу і т.зв. олігархату з використанням низькоподаткових юрисдикцій. Друге - ввести таке декларування, яке буде вигідніше для платника податків, ніж поточна система оподаткування їх доходів. Так ми пропонуємо ввести посімейне декларування доходів", - зазначив Гетманцев.

 

Як проводитиметься податкова амністія? 

Кожен платник податків матиме право в порядку і в терміни, передбачені законом, задекларувати будь-яку суму грошей, віднісши їх до банку. Або показати те, що було виведено за кордон і перебуває в інших негрошових формах (акції, нерухомість і т.д.). Таким чином фізособам буде надано можливість легалізувати всі доходи, які були приховані від держави і з яких не сплачувалися податки. 

Усереднена ставка, яку планується застосовувати до доходів, які легалізуються, це 5%. Але ставка може бути як підвищеною, так і зниженою. Тобто її розміри зараз обговорюються.

Зокрема, передбачається, що ставка ПДФО буде залежати від виду активів. Вони можуть бути і не в грошовій формі, скажімо, акції якогось іноземного підприємства або будинок за кордоном. І якщо людина декларує будинок, вона вказує ту вартість, яку вважатиме потрібною, але заплатить не 5, а 9%. 

А якщо людина не просто розмістить гроші в банк, а придбає облігації внутрішньої державної позики України, то він отримає можливість сплатити податок за зниженою ставкою. 

 

А що таке посімейне декларування доходів? 

Зі слів нардепа, можна буде не тільки індивідуально декларувати свої доходи, але і в складі сім'ї. Тобто сплачуючи податок за сім'ю в цілому.

Якщо, наприклад, у вас є особи на утриманні або пільговики, це повинно враховуватися в рахунок зменшення сукупного оподатковуваного доходу. При цьому пропонується переглянути підхід до визначення переліку податкових знижок за рахунок їх розширення.

Гетманцев навів такі приклади: "Людина отримує путівку на відпочинок в Україні. Чому вона не може на цю суму зменшити оподатковуваний дохід? Держава повинна стимулювати такі витрати громадян - і ми це пропонуємо зробити. Або інша ситуація - людина продає квартиру. Зараз ви платите податок з усієї суми, яку отримаєте. Ми вважаємо, що це неправильно, і треба платити податок з різниці. Тобто відняти суму, за яку ця квартира була раніше придбана. Тепер, купуючи нерухомість, люди будуть стежити за тим, щоб в договорі була вказана не смішна ціна, а реальна вартість".

Також нардеп додав, що податкова декларація в ідеалі повинна формуватися податковою службою за тими джерелами інформації, які вона має (про зарплату людини, про його майно), і направлятися в електронному вигляді платнику податків. Людина повинна просто поставити "ок" або доповнити декларацію своїми даними. Це знімає з нього певною мірою відповідальність.

Але щоб такий сервіс повноцінно працював, потрібно інтегрувати всі реєстри. Що вже, зі слів Д. Гетманцева, робиться, але дуже повільно, тому що самі ж держоргани цьому опираються. Якщо ж звести дані в один масив і зробити систему універсальною, всі процеси значно спростяться.

Автор: Волос Наталія

На підставі: Цензор. нет

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»