• Посилання скопійовано

Орендна плата продукцією: як не застосовувати «натуральний» коефіцієнт?

Доволі часто орендна плата (особливо за земельні ділянки) сплачується їх власникам у вигляді продукції. Однак, якщо орендодавець є фізичною особою, то негрошовий дохід підлягає оподаткуванню ПДФО із застосуванням натурального коефіцієнту. Розглянемо як цього можна уникнути

Орендна плата продукцією: як не застосовувати «натуральний» коефіцієнт?

Коротко нагадаємо, що орендна плата виплата якої передбачена у негрошовій формі (наприклад продукцією) оподатковується ПДФО із застосування натурального коефіцієнту. До бази оподаткування військовим збором натуральний коефіцієнт не застосовується.

Окрім цього, такий розрахунок продукцією для підприємства буде вважатись її реалізацією із відповідним нарахування ПЗ з ПДВ. Більше детально про податкові наслідки ми розглядали у роз’ясненні податківців.

Не зайвим буде і нагадати, що об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі.

 

А коли натуральний коефіцієнт не застосовується?

А наразі розглянемо роз’яснення податківців коли можна виплачувати такий дохід продукцією і при цьому натуральний коефіцієнт не застосовувати. Зокрема, у листі ДФСУ від 12.11.2018 р. №36787/6/99-99-13-02-03-15, зазначалось, що коефіцієнт, який обчислюється за формулою, визначеною п. 164.5 ПКУ, застосовується виключно під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі.

Тобто, якщо договором оренди встановлено, що орендна плата сплачується у грошовій формі (певного встановленого розміру), то нарахування ПДФО здійснюється без застосування натурального коефіцієнту, навіть за умови, що в подальшому, внаслідок домовленості між орендарем та орендодавцем такий дохід буде виплачено у вигляді продукції або товарів.

Водночас, що б не наражатись на зайві питання від податківців таку операцію варто оформити наступним чином. Орендна плата у договорі встановлюється грошовій формі. Після цього підприємство здійснює продаж продукції орендодавцю, а після цього складає акт взаємозаліку.

Варто звернути увагу, що листи податківців наразі не мають законодавчої сили або захисту під час перевірки. То ж тим платникам податку, які бажають нараховувати і виплачувати орендну плату таким чином варто отримати від податківців власну ІПК з цього питання.

 

Як в бухгалтерському обліку це відобразити?

В бухгалтерському обліку така виплата орендної плати продукцією буде виглядати наступним чином:

 

Операція Бухгалтерські записи Сума, грн.
Дт Кт
1 Нараховано орендну плату 92 685 1000,00
2 Утримано ПДФО 685 6411 180
3 Утримано військовий збір 685 6421 15
4 Відображено реалізацію продукції 361 701 805
5 Нараховано ПЗ з ПДВ* 701 641 161
6 Проведено взаємозалік заборгованостей 685 361 805
* база оподаткування ПДВ визначається виходячи з договірної ціни, але не нижче ніж вартість придбання таких товарів (або звичайної ціни, якщо це власна продукція).

 

Чи всім підходить такий варіант?

Обмеження в даному випадку будуть лише для платників єдиного податку І – ІІІ групи, оскільки вони зобов’язані проводити розрахунки виключно у грошовій формі (взаємозалік не допускається). Однак таке обмеження (п. 291.6 ПКУ) не поширюється на платників ЄП 4 групи. Вони можуть вільно застосовувати негрошові форми розрахунків, взаємозаліки та бартери.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»