• Посилання скопійовано

Як ЖКГ подати уточнюючу декларацію з рентної плати за спецвикористання води?

В уточнюючому Додатку 5 зазначаються задекларовані суми рентної плати, які у зв’язку з неправильно визначеним (зазначеним) кодом водного об’єкта підлягають анулюванню

Як ЖКГ подати уточнюючу декларацію з рентної плати за спецвикористання води?

ДПС в Хмельницькій області інформує про Порядок подання уточнюючої декларації з рентної плати за спеціальне використання води підприємствами житлово–комунального господарства.

Зокрема, відповідно до пп. 14.1.59 ПКУ житлово-комунальними підприємствами визначено суб’єктів господарювання, які безпосередньо виробляють, створюють та/або надають житлово-комунальні послуги.

Платниками рентної плати за спеціальне використання води (далі – Водокористувачі, Рентна плата) є первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів на підставі дозволів на спецводокористування (п. 255.1 ПКУ).

Платники Рентної плати щоквартально складають податкову декларацію з рентної плати за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. №719 (далі – Декларація), зокрема податкові зобов’язання з Рентної плати обчислюються та декларуються у додатку 5 до Декларації (далі – Додаток 5).

В умовах дії порядку, встановленого ст. 255 ПКУ при визначенні податкових зобов’язань з Рентної плати, об’єкт оподаткування Рентною платою (фактичний обсяг води, який використовують Водокористувачі) розділяється на 3 складові частини, залежно від напрямків її використання (постачання), зокрема:

  • обсяг води, що постачається Водокористувачами населенню для задоволення його питних і санітарно – гігієнічних потреб;
  • обсяг води, що постачається Водокористувачами юридичним особам та фізичним особам – підприємцям, у тому числі теплопостачальним організаціям, ОСББ, ЖБК, тощо, незалежно від напрямків її використання (постачання) останніми;
  • обсяг води, що використовується Водокористувачами на власні технологічні потреби, у тому числі втрати та витрати для забезпечення провадження господарської діяльності з вироблення, створення та/або надання житлово-комунальних послуг.

Для кожної зі складових частин загального об’єкта оподаткування Рентною платою за кожним типом водного об’єкта складається окремий розрахунок (Додаток 5), із зазначенням:

– у рядку 8 – обсягу води, що постачається (використовується) водокористувачами залежно від напрямків її використання (постачання).

– у рядку 9 – ставки Рентної плати, визначеної відповідно до п. 255.1255.2 ПКУ,

– у рядку 10.2 – коефіцієнта, який відображає напрямок використання (постачання) об’єкта оподаткування, а саме:

  • для обсягів води, які передбачені умовою пп. 255.4.1 ПКУ як такі, що використані Водокористувачами для задоволення санітарно – гігієнічних потреб населення (далі – Задоволення потреб населення) «0» (нуль);
  • для обсягів води, які постачаються Водокористувачами фізичним особам – підприємцям та юридичним особам (далі – Постачання вторинним водокористувачам) «1» (один);
  • для обсягів води, які використовуються Водокористувачами на власні технологічні потреби, включаючи втрати та витрати для забезпечення провадження господарської діяльності з вироблення, створення та/або надання житлово – комунальних послуг (далі – Власні технологічні потреби) «0,3».

Водночас декларування податкових зобов’язань з рентної плати у Додатку 5, з метою спрямування Рентної плати до відповідних бюджетів, передбачено за кодами водних об’єктів, які визначаються відповідно до Кодифікації водних об’єктів за типом водного об’єкта та напрямом використання води згідно з розділом IX ПКУ (додаток 16 до Декларації) (далі – Кодифікація водних об’єктів), які зазначаються платниками Рентної плати у рядку 6 Додатка 5. Для кожного типу водного об’єкта, визначеного відповідно до Кодифікації водних об’єктів складається окремий Додаток 5.

При цьому підприємствам ЖКГ при декларуванні податкових зобов’язань з рентної плати для визначення кодів водних об’єктів, що зазначаються у рядках 6 Додатків 5 слід використовувати коди водних об’єктів за типом таких водних об’єктів наданих їм у користування згідно з Кодифікацією водних об’єктів за обсяги води, які використовуються для:

  • власних технологічних потреб – коди водних об’єктів групи 4.0.0 «Води, які використовують житлово-комунальні підприємства (п. 255.7 ПКУ)»;
  • задоволення потреб населення, а також постачання вторинним водокористувачам – коди водних об’єктів групи 1.0.0 «Води, отримані шляхом забору води з водних об’єктів для цілей центрального водопостачання та провадження господарської діяльності».

Інтегрування задекларованих платниками рентної плати сум податкових зобов’язань з рентної плати до карток особових рахунків платників здійснюється за кодами бюджетної класифікації, затвердженої наказом Мінфіну від 14.01.2011 р. №11 «Про бюджетну класифікацію», зокрема:

  • рентна плата за спеціальне використання води (крім рентної плати за спеціальне використання води водних об’єктів місцевого значення) – 13020100;
  • рентна плата за спеціальне використання води водних об’єктів місцевого значення – 13020200;
  • надходження з рентної плати за спеціальне використання води від підприємств житлово – комунального господарства – 13020400.

Таким чином помилкове зазначення кодів водних об’єктів у рядку 6 Додатка 5 викликає необхідність коригування податкових зобов’язань з Рентної плати у частині визначення міжбюджетних відносин.

Зокрема, в уточнюючому Додатку 5 задекларовані податкові зобов’язання з рентної плати, які у зв’язку із невірно визначеним (зазначеним) кодом водного об’єкта підлягають анулюванню зазначається:

  • у р. 6 – код водного об’єкта, зазначений у раніше поданому Додатку 5, що підлягає виправленню,
  • у р. 13 – сума податкових зобов’язань, що відповідає величині 0 «нуль»,
  • у р. 14 – сума податкових зобов’язань, що уточнюється,
  • у р. 14.2 – сума податковий зобов’язань, що підлягає зменшенню.

У уточнюючому Додатку 5, у якому обчислюється сума податкових зобов’язань, що підлягає нарахуванню за необхідним кодом водного об’єкта зазначається:

  • у р. 6 – необхідний (виправлений) код водного об’єкта, визначений відповідно до Кодифікації водних об’єктів,
  • у р. 8 – об’єкт оподаткування Рентною платою за напрямком використання (постачання), що відповідає коду водного об’єкта, зазначеного у р. 6,
  • у р. 9 – ставка Рентної плати, визначена відповідно до п. 255.1 – 255.2 ПКУ,
  • у р. 10 – коефіцієнт, який застосовується для обчислення сум податкових зобов’язань Рентної плати для об’єкта оподаткування Рентною платою за напрямком використання (постачання), що відповідає коду водного об’єкта, зазначеного у р. 6,
  • у р. 13 – обчислена сума податкового зобов’язання з Рентної плати,
  • у р. 14 – сума податкового зобов’язання, що уточнюється – «0» (нуль);
  • у р. 14.1 – сума податкового зобов’язання, що збільшується, яка відповідає сумі податкового зобов’язання з Рентної плати зазначеного у р. 13 Додатку 5,
  • у р. 15 – розмір штрафної санкції, визначеної відповідно до п. 50.1 ПКУ,
  • у р. 16 – обчислена сума штрафної санкції,
  • у р. 17 – сума пені, визначена відповідно до ст. 129 ПКУ.

Якщо підприємство ЖКГ при декларуванні податкових зобов’язань з рентної плати за звітні (податкові) періоди починаючи з 01 січня 2018 року обчислювало податкові зобов’язання з рентної плати із застосуванням до всього загального об’єкта оподаткування рентною платою коефіцієнта «0,3», таке підприємство ЖКГ складає окремі уточнюючі декларації за відповідні звітні (податкові) періоди із Додатками 5 до неї, кількість яких повинна відповідати кількості складових частин загального об’єкта оподаткування рентною платою, визначених у залежності від напрямків використання (постачання) води за типами водних об’єктів відповідно до кодифікації водних об’єктів.

Докладніше з порядком подання уточнюючої декларації з рентної плати за спеціальне використання води підприємствами житлово-комунального господарства та прикладами заповнення декларації можна ознайомитися в листі ГУ ДПС України від 23.09.2019 р. №1736/7/99-00-04-04-03-17.

Джерело: ДПС у Хмельницькій області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»