• Посилання скопійовано

Як подавати декларацію з рентної плати за спецвикористання лісу?

У декларації та додатках 8 та 9 до неї заповнюються всі рядки усіх розділів з урахуванням приміток

Як подавати декларацію з рентної плати за спецвикористання лісу?

ДПС у Житомирській області розповідає, що відповідно до пп. 49.18.2 та пп. 257.3.5 ПКУ платник рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, подає до контролюючого органу за місцезнаходженням лісової ділянки за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову політику, податкову декларацію, яка містить, зокрема, додаток з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів.

Форма Податкової декларації з рентної плати затверджена наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. №719 із змінами та доповненнями (далі – Декларація). Невід’ємною частиною Декларації є відповідні Додатки, зокрема:

  • розрахунок з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування здійснюється у додатку 8 до Декларації (далі – Додаток 8);
  • розрахунок з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів (крім рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування) здійснюється у додатку 9 до Декларації (далі – Додаток 9).

У Декларації та Додатках 8 та 9 до неї заповнюються всі рядки усіх розділів з урахуванням приміток.

Зокрема, у рядку 2 «Код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ» Декларації зазначається код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ за місцезнаходженням контролюючого органу, до якого подається Декларація, відповідно до примітки 8 до Декларації.

Крім того, формами Додатків 8 та 9 до Декларації передбачено заповнення рядка 4 «Код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ за місцезнаходженням лісової ділянки».

Водночас, у листі ДФС від 14.02.2019 р. №4907/7/99-99-12-03-04-17 (далі – Лист №4907) зазначено, що забезпечення ефективного контролю доходів місцевих бюджетів від рентної плати (при заготівлі деревини в порядку рубок головного користування) може бути здійснене складанням платниками такої рентної плати окремих додатків до Декларації, в яких податкові зобов’язання самостійно «розподілені» платниками між бюджетами адміністративно-територіальних одиниць, які повністю або частково розташовані в межах території лісової ділянки.

Отже, суб’єкт господарювання, який здійснює спеціальне використання лісових ресурсів на лісових ділянках в різних населених пунктах або в різних районах одного населеного пункту (міста), в т. ч. у випадку об’єднання таких населених пунктів в об’єднані територіальні громади (коди органів місцевого самоврядування за КОАТУУ) різні/однакові), які обслуговуються одним контролюючим органом, подає до такого контролюючого органу одну Декларацію з відповідною кількістю:

  • Додатків 8, що відповідає кількості кодів одиниць адміністративно-територіального устрою (міст обласного значення, районний, об’єднаних територіальних громад) за місцезнаходженням лісової ділянки на якій заготовляється деревина в порядку рубок головного користування;
  • Додатків 9, що відповідає кількості кодів одиниць адміністративно-територіального устрою (міст обласного значення, районний, об’єднаних територіальних громад) за місцезнаходженням лісової ділянки, на якій здійснюється спеціальне використання лісових ресурсів.

Джерело: ДПС у Житомирській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»