• Посилання скопійовано

Як посередникам з працевлаштування заповнити звіт за ф. №1-ПА?

Держпраці розповіла про особливості заповнення звіту за ф. №1-ПА

Як посередникам з працевлаштування  заповнити звіт за ф. №1-ПА?

Держпраці у Дніпропетровській області нагадує, що відповідно до п. 4 ч. 4 ст. 36 та ч. 4 ст. 53 Закону «Про зайнятість населення», пп. 6 п. 9 Ліцензійних умов №1060, з метою удосконалення методів організації та порядку збору даних у сфері трудової міграції, що використовуються органами державної влади, Міністерством соціальної політики України виданий Наказ № 851, яким затверджено:

  • форму звітності № 1 - ПА (квартальна) «Інформація про кількість працевлаштованих громадян суб’єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні» (далі - форма звітності № 1 - ПА);
  • порядок подання форми звітності № 1 - ПА.

Так, державна служба зайнятості щороку надає Державній службі України з питань праці - відомості про суб’єктів господарювання, що не надали у звітному періоді або подали з порушенням терміну інформацію за формою звітності № 1-ПА.

В свою чергу Державна служба України з питань праці в порядку, встановленому законодавством, забезпечує вжиття заходів реагування (проводить перевірки) до суб’єктів господарювання, які не подали у звітному періоді або подали з порушенням терміну інформацію за формою звітності № 1 - ПА, та інформує Міністерство соціальної політики України і Державну службу зайнятості (Центральний апарат) про виконану роботу.

Так, форма звітності № 1-ПА це: «Інформація про кількість працевлаштованих громадян суб’єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні» (далі - форма звітності № 1 - ПА). Ця форма звітності заповнюється суб’єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні в Україні, здійснюють наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в інших роботодавців, надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

У разі наявності у суб’єкта господарювання філій, представництв, відділень, інших відокремлених підрозділів, форма звітності № 1 - ПА подається таким суб’єктом господарювання за результатами здійснення діяльності усіх його підрозділів.

До 2019 року форма звітності № 1 - ПА подавалась щороку не пізніше 15 січня після звітного року районним, міським, міськрайонним, районним у містах органам державної служби зайнятості за місцем здійснення діяльності. Якщо останній день строку попадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, днем закінчення строку подачі звіту є перший після нього робочий день відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 07.08.2015 № 815 (втратив чинність) (тобто, форма звітності 1 -  ПА за 2015-2018 роки подається за рік).

У 2019 році форма звітності № 1 - ПА подається щокварталу міським, районним і міськрайонним центрам зайнятості не пізніше 15 числа місяця після звітного кварталу (тобто, звіти 1 - ПА з 2019 року подаються щоквартально відповідно до наказу № 851).

У разі якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, днем закінчення строку подання звіту є перший після нього робочий день.

Форма звітності № 1 - ПА подається в електронному (з накладенням електронного цифрового підпису) чи паперовому вигляді (із засвідченням підпису керівника або уповноваженої ним особи).

Слід зазначити, що у разі якщо юридична особа чи фізична особа підприємець навіть фактично не здійснювали діяльність з посередництва у працевлаштуванні (тобто, не працювали за цим видом діяльності) звітність також необхідно подавати, але показник по працевлаштуванню буде у звіті 1 - ПА відображено як «-».

За результатами проведеної перевірки інспектором праці складається Акт перевірки у відповідності до вимог наказу Мінсоцполітики № 1338. У разі наявності порушень законодавства про зайнятість населення, а саме: п. 4  ч. 4 ст. 36 Закону № 5067 складається припис про усунення виявлених порушень у якому зазначається необхідність подання звітності 1 - ПА та строк виконання припису (тобто, строк усунення порушень).

З урахуванням вимог ч. 1 та ч.4 ст. 53 Закону «Про зайнятість населення», яким передбачено, що Посадові особи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, а також фізичні особи - підприємці, винні у порушенні законодавства про зайнятість населення, несуть відповідальність згідно із законодавством: «У разі неподання або порушення порядку подання суб'єктом господарювання, який надає послуги з посередництва у працевлаштуванні, відповідно до цього Закону відомостей про працевлаштованих ним осіб матеріали проведеної перевірки передаються для розгляду справи про накладення штрафних санкцій. За виявлені порушення навіть у разі виконання вимог припису штраф двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення», наприклад так як мінімальна заробітна плата у 2019 році складає 4173,00 грн то розмір штрафу, в даному випадку, складатиме 8346,00 грн.

Джерело: Держпраці у Дніпропетровській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»