• Посилання скопійовано

Коли фізособа має право не подавати декларацію про доходи?

Податківці навели перелік випадків, коли фізособи при отриманні доходів протягом року не подають декларацію про майновий стан та доходи

Коли фізособа має право не подавати декларацію про доходи?

ДПС у м. Києві нагадує, що з 1 січня розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2019 року.

При цьому Податковим кодексом України (далі – ПКУ) визначено категорії громадян, які зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація), а також тих, хто має право подати таку Декларацію для отримання податкової знижки.

Водночас, ПКУ визначено випадки, коли Декларацію подавати не потрібно.

Так, відповідно до п. 179.2 ПКУ Декларація не подається, якщо платник податку отримував:

  • доходи від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
  • доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених IV розділом ПКУ;
  • доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими вже був сплачений податок на доходи фізичних осіб;
  • доходи у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких вже було сплачено податок відповідно до п. 174.3 ПКУ.

Звертаємо увагу, що за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються, зокрема, об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені.

Членами сім'ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки. 

***

Читайте також:

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»