• Посилання скопійовано

Як заповнити колонку 3 додатків 1-3 до декларації екоподатку?

Податківці розповіли, як перевести кубічні метри в тонни

Як заповнити колонку 3 додатків 1-3 до декларації екоподатку?

ДПС у Тернопільській області розповідає, що податкова декларація екологічного податку (далі – декларація) затверджена наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. №715 із змінами та доповненнями.

Невід’ємною частиною декларації є додатки (розрахунки). Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування – викиди в атмосферне повітря, скиди у водні об’єкти та інші.

За відсутності у платника відповідного виду об’єкта оподаткування тип додатка, у якому обчислюється податкове зобов’язання для такого об’єкта оподаткування, до декларації не додається.

Відповідно до ст. 249 ПКУ платниками екологічного податку щокварталу самостійно обчислюються суми екологічного податку виходячи, зокрема, з:

  • фактичних обсягів викидів (колонка 3 додатку 1 до декларації);
  • фактичних обсягів скидів (колонка 3 додатку 2 до декларації);
  • фактичних обсягів розміщення відходів (колонка 3 додатку 3 до декларації).

Контролюючі органи залучають за попереднім погодженням працівників центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, для перевірки правильності визначення платниками податку фактичних обсягів викидів стаціонарними джерелами забруднення, скидів та розміщення відходів (п. 250.12 ПКУ).

Таким чином, фактичні обсяги за кожним видом забруднюючої речовини визначаються самостійно платниками екологічного податку в тоннах. При цьому правильність визначення, зокрема, фактичних обсягів викидів стаціонарними джерелами забруднення, скидів та розміщення відходів не належить до компетенції податкових органів, тому з метою переведення одиниць виміру за кожним видом забруднюючої речовини з куб. метрів тощо у тонни, платникам слід звертатися до Міністерства енергетики та захисту довкілля України, яке згідно з п. 1 Положення про Міністерство енергетики та захисту довкілля України, затвердженого постановою КМУ від 21.01.2015 р. №32 зі змінами та доповненнями, є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію державної політики, зокрема, у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Джерело: ДПС у Тернопільській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»