• Посилання скопійовано

Отримали збиток: як зазначити його при заповненні Балансу в Е-кабінеті?

В Е-кабінеті відсутня можливість відображення у рядку 1420 «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)» Балансу (за формами №1, №1-м, №1-мс) показника непокритого збитку у дужках. Його суму необхідно проставляти зі знаком «-» (мінус)

Отримали збиток: як зазначити його при заповненні Балансу в Е-кабінеті?

Податківці у підкатегорії 102.02.02 «ЗІР» зазначили, що відповідно до п. 46.2 ПКУ платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 ПКУ.

Фінансова звітність, що складається та подається відповідно до п. 46.2 ПКУ платниками податку на прибуток є додатком до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. №897 зі змінами та доповненнями (далі – Декларація), та її невід’ємною частиною.

Правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні визначені Законом України від 16.07.1999 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зі змінами та доповненнями.

Принципи складання, форми і склад статей фінансової звітності, вимоги до визнання і розкриття її елементів визначені Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженим наказом Мінфіну від 07.02.2013 р. №73 (далі – НП(С)БО 1) та Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 25 «Спрощена фінансова звітність», затвердженим наказом Мінфіну від 25.02.2000 р. №39 зі змінами та доповненнями (далі – НП(С)БО №25).

Платниками податку на прибуток (крім неприбуткових установ та організацій) разом з відповідною Декларацією подається фінансова звітність, яка включає, зокрема, Баланс (Звіт про фінансовий стан) (за формою №1).

Платниками податку на прибуток – мікропідприємствами, малими підприємствами, непідприємницькими товариствами, представництвами іноземних суб’єктів господарської діяльності та підприємствами, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства (крім підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності), подається скорочена за показниками фінансова звітність, зокрема, у складі Балансу (за формами №1-м або №1-мс).

У рядку 1420 «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)» розділу «Власний капітал» Балансу (за формами №1, 1-м, 1-мс) розкривається інформація щодо суми нерозподіленого прибутку або непокритого збитку.

При цьому п. 5 НП(С)БО 1 визначено, що, зокрема, показник про зменшення складових власного капіталу наводиться в дужках.

Поряд з цим згідно п. 2.20 розд. II «Фінансова звітність малого підприємства» та п. 1.8 розд. ІІІ «Фінансова звітність мікропідприємства» НП(С)БО №25 встановлено, що у статті «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)» сума непокритого збитку наводиться в дужках та вираховується при визначенні підсумку власного капіталу.

Враховуючи те, що в Електронному кабінеті відсутня можливість відображення у рядку 1420 «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)» Балансу (за формами №1, 1-м, 1-мс) показника непокритого збитку у дужках, то його суму необхідно проставляти зі знаком «-» (мінус).

Крім того, оскільки фінансова звітність є додатком до Декларації, то на підставі п. 46.4 ПКУ платник податків може подати разом з такою Декларацією доповнення до неї, складене за довільною формою з поясненням щодо заповнення рядка 1420 «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)» розділу «Власний капітал» Балансу.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»