• Посилання скопійовано

Затверджено Тимчасовий порядок дистанційного проведення загальних зборів акционерів

НКЦПФР на черговому засіданні 16 квітня 2020 року затвердила Тимчасовий порядок скликання та дистанційного проведення загальних зборів акціонерів та загальних зборів учасників корпоративного інвестиційного фонду

Затверджено Тимчасовий порядок дистанційного проведення загальних зборів акционерів

«Вісник. Офіційно про податки»

Як ми писали раніше, Закон №540 вніс тимчасові зміни, пов’язані з карантином, щодо проведення загальних зборів засновників/учасників/акціонерів. А строки проведення таких зборів напряму впливають на строки затвердження ними та оприлюднення підприємствами фінансової звітності за 2019 рік.

Граничні строки таких зборів перенесено – їх можна провести не пізніше трьох місяців після дати завершення карантину.

Але, якщо треба рішення зборів раніше, то їх можна провести, зокрема, дистанційно. Як дистанційно проводити такі збори, мала затвердити відповідна Національна комісія.

І ось Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) на черговому засіданні, яке відбулось 16 квітня 2020 року, затвердила Тимчасовий порядок скликання та дистанційного проведення загальних зборів акціонерів та загальних зборів учасників корпоративного інвестиційного фонду. Завантажити його текст можна тут.

Тимчасовий порядок діятиме лише на період запровадженого Кабінетом Міністрів України карантину і ще протягом трьох місяців після дати його завершення.

Відповідно до цього Порядку може бути проведено:

  • річні загальні збори акціонерів за результатами 2019 фінансового року;
  • позачергові загальні збори акціонерів у випадках їх скликання;
  • річні загальні збори учасників корпоративного фонду у 2020 році за результатами 2019 фінансового року;
  • позачергові загальні збори учасників корпоративного фонду у випадках їх скликання.

Дистанційний порядок проведення загальних зборів передбачає, що емітент повинен мати договір з Центральним депозитарієм, вимоги до якого встановлені цим Тимчасовим порядком. Акціонери ж повинні взаємодіяти з депозитарною установою, з якою у них укладено договір щодо обслуговування рахунку в цінних паперах.

«Система для проведення дистанційних зборів акціонерів на період карантину буде базуватися на існуючій інфраструктурі Центрального депозитарію та депозитарних установ. Емітенти будуть взаємодіяти з Центральним депозитарієм на підставі договору, вимоги до якого встановлені цим тимчасовим порядком, а акціонери – з депозитарними установами, з якими у них укладено договір з обслуговування рахунку в цінних паперах. Через депсистему інформація потраплятиме від емітента до акціонерів, і в зворотному порядку до емітента будуть потрапляти результати голосування акціонерів», – прокоментував суть нового порядку Максим Лібанов, член НКЦПФР.

Комісія звертається до всіх акціонерних товариств і корпоративних фондів з проханням не наражати на небезпеку життя та здоров’я своїх співробітників і акціонерів поки в крані вирує коронавірус і проводити такі важливі корпоративні події, як загальні збори, не у звичайному порядку, а дистанційно.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»