• Посилання скопійовано

Розрахунок сільгоспчастки планують оновити: проект Мінекономіки

Мінекономіки оприлюднило проект нової форми Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва

Розрахунок сільгоспчастки планують оновити: проект Мінекономіки

19 червня 2020 року Мінекономіки оприлюднило проект свого  наказу (завантажити), яким пропонує затвердити нову форму Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва.

Переглянути нову форму можна тут.

Очікується, що цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Чому оновлюють Розрахунок?

Визначення частки здійснюється шляхом порівняння (ділення) доходів від реалізації сільськогосподарської продукції з усією сумою доходів сільськогосподарського товаровиробника. Право на застосування єдиного податку 4-ї групи виникає, якщо частка доходів від реалізації сільськогосподарської продукції перевищує 75%.

З 1 січня 2019 року офіційно набрав чинності новий міжнародний стандарт МСФЗ 16 «Оренда» (IFRS 16 «Leases»). Крім того, наказом Мінфіну від 16.09.2019 р.  №379 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку» було внесено зміни, зокрема, до П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» та П(С)БО 11 «Зобов’язання». Про це ми писали, зокрема, тут.

У результаті застосування цих стандартів у сільськогосподарських виробників можуть виникати додаткові доходи від операцій, які напряму пов’язані із сільськогосподарською діяльністю, проте включаються в загальну суму доходів і матимуть негативний вплив на частку сільськогосподарських доходів. Наприклад, від переоцінки довгострокових зобов’язань за договорами оренди, дострокового припинення договорів оренди, або на всю вартість земельної ділянки, переданої в суборенду, дисконтування позик, залучених для виробництва сільськогосподарської продукції тощо.

А отже, Розрахунок теж потребує внесення змін - потрібно виключити зі загальної суми доходів сільськогосподарського виробника, доходи, які викликані лише особливостями бухгалтерського обліку, напряму пов’язані із господарською діяльністю із вирощування сільськогосподарської продукції і не свідчать про здійснення операцій, які не є сільськогосподарською діяльністю.  

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»