• Посилання скопійовано

Мінфін оновив переклад деяких МСБО

Нещодавно на офіційному сайті Мінфіну з’явився оновлений переклад деяких стандартів МСФЗ та їх тлумачення. Розглянемо, що ж саме змінилось

Мінфін оновив переклад деяких МСБО

На офіційному сайті Мінфіну 16 червня 2020 року було оприлюднено у новій редакції переклад низки міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та тлумачення.

Нагадаємо, що згідно з пп. 1 ст. 12-1 Закону про бухоблік для складання фінансової звітності за МСФЗ застосовуються міжнародні стандарти, які викладені державною мовою та офіційно оприлюднені на вебсайті Мінфіну. З повним переліком можна ознайомитись тут.

Зокрема, під актуалізацію потрапили:

  • МСБО 8 "Облікові політики, зміни в облікових оцінках та помилки";
  • МСБО 23 "Витрати на позики";
  • МСБО 40 "Інвестиційна нерухомість";
  • КТМФЗ 16 "Хеджування чистих інвестицій в закордонну господарську одиницю".

Коротко розглянемо основні зміни у перекладі кожного документу.

 

МСБО 8

Визначення поняття «суттєвий» відтепер застосовується у тому ж вигляді, що і у п. 7 МСБО 1 "Подання фінансової звітності":

Суттєвий – пропущення або викривлення статей є суттєвими, якщо вони можуть (окремо чи у сукупності) впливати на економічні рішення, які приймають користувачі на основі фінансової звітності. Суттєвість залежить від розміру та характеру пропуску чи викривлення, що оцінюються за конкретних обставин. Розмір або характер статті, або їх поєднання, може бути визначальним чинником.

Також з МСБО 8 було вилучено п. 6, який припускав, що користувачі мають відповідні знання з бізнесу, економічної діяльності та бухгалтерського обліку і прагнуть вивчати інформацію з достатньою ретельністю, що порушує принцип нейтральності і неупередженості облікової політики.

Крім того, внесено зміну до п. 20, згідно з  якою дострокове застосування МСФЗ не є добровільною зміною в обліковій політиці.

 

МСБО 23

Пункт 14 було дещо доповнено. Зокрема, ним тепер передбачається, що у тій мірі, у якій суб’єкт господарювання запозичує кошти загалом і використовує їх з метою отримання кваліфікаційного активу, цей суб’єкт господарювання має визначати суму витрат за позиками, що підлягають капіталізації, застосовуючи норму капіталізації до витрат на цей актив.

Норма капіталізації повинна бути середньозваженою величиною витрат за позиками стосовно всіх позик суб’єкта господарювання, що непогашені протягом періоду. Однак суб’єкт господарювання має виключити з цих розрахунків витрати за позиками, здійсненими спеціально з метою отримання кваліфікаційного активу допоки значною мірою усі заходи, необхідні для підготовки цього активу до передбачуваного використання або реалізації, не будуть завершені.

Сума витрат за позиками, капіталізована суб’єктом господарювання протягом періоду, не повинна перевищувати суму витрат за позиками, понесених протягом цього періоду.

 

МСБО 40

Додано пропущений п. 24, за яким якщо оплату за інвестиційну нерухомість відстрочено, її собівартістю є грошовий еквівалент ціни. Різниця між цією сумою та загальною сумою платежів визнається як витрати на відсотки за період надання кредиту.

Розширено п. 53, який передбачає ситуацію, коли неможливо достовірно оцінити справедливу вартість.

 

КТМФЗ 16

Виправлено помилкове посилання на МСБО 39 на правильне на МСФЗ 9. Як і в попередніх випадках, внесено деякі косметичні правки та узгоджено правильний переклад термінів, що вживаються.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»