• Посилання скопійовано

9 листопада - останній день для подання форми №1ДФ за ІІІ квартал 2020 року з новими ознаками

Як і які нові ознаки доходів треба в формі №1ДФ зазначити вже за ІІІ квартал? Який зараз штраф (і чи буде він) за неподання або подання з помилками ф. №1ДФ? Ці та інші практичні питання розглянемо далі

9 листопада - останній день для подання форми №1ДФ за ІІІ квартал 2020 року з новими ознаками

Нові ознаки доходу

Нагадаємо, що Наказом №241 у «Довідник ознак доходів фізичних осіб» були внесені зміни. А саме: 

1) узагальнену ознаку 153 «Основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку» поділено на дві:

  • 153 «Сума поворотної фінансової допомоги наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому»;
  • 197 «Сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку».

2) доходи, які раніше відображалися з ознакою 106 (всі види доходів щодо оренди нерухомості та землі), тепер треба відображати окремо за ознаками:

  • 106 «Надання земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду»;
  • 195 «Надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю в лізинг, оренду суборенду, емфітевзис»;
  • 196 «Надання майна (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю) в лізинг, оренду або суборенду».

3) зі змісту ознаки доходу 125 прибрано згадку про внески за договорами довгострокового страхування життя. Як наслідок, в Довіднику ознак доходів під номером 125 тепер дві ознаки – одна у старій редакції, яка діяла до 30.06.2020 р., і оновлена, що діє з 01.07.2020 р.;

4) викладено у новій редакції ознаку доходу 128. Отже, якщо ви відображатимете в ф. №1ДФ суму державної та соціальної допомоги, яку ви виплачували працівникам за рахунок ФСС або Фонду безробіття, зверніть увагу на дату, з якої діє ознака доходу – діюча працює з 01.07.2020 р.

Увага! Ці нові та оновлені ознаки потрібно використовувати вже при складанні форми № 1ДФ за ІІІ квартал 2020 р.!

Ми зазначали про це тут.

 

Фіндопомога (позика): надаємо, повертаємо і відображаємо в ф. №1ДФ

Зараз правила наступні. 

Основна сума поворотної фінансової допомоги (або позики), яка надається податковим агентом фізособі, відображається у ф. №1ДФ під ознакою доходу «197».

Тобто якщо у ІІІ кварталі підприємство надавало поворотну фіндопомогу працівнику або фізособі, воно має у ф. №1ДФ за результатами такого кварталу відобразити під ознакою 197 цю суму. При цьому заповнюються тільки графи 3 та 3 а, а в графах 4 та 4а – нулі.

Основна сума поворотної фінансової допомоги (позики), яка повертається фізичній особі відображається у за ф. №1ДФ під ознакою доходу «153». Тобто, як й раніше. При цьому заповнюються тільки графи 3 та 3 а, а в графах 4 та 4а – нулі.

Увага! Якщо отримувачем чи надавачем поворотної фіндопомоги буде виступати ФОП, правила застосування ознак доходу 197 та 153 та порядок заповнення ф. №1ДФ не змінюється. Тобто таку допомогу слід показувати за вищенаведеним алгоритмом.

Показувати за таким алгоритмом слід кожну видачу або повернення фіндопомоги (позики), навіть часткові. На цьому наполягають податківці у своєму роз’ясненні тут.

 

Оренда нерухомості – яка ознака доходу?

У разі оренди нерухомості у фізособи-орендодавця у підприємства-орендатора або у ФОП-орендатора виникає обов’язок податкового агенту не тільки в оподаткуванні ПДФО та військовим збором, але й у відображенні доходу в ф. №1ДФ.

Починаючи зі звіту за ІІІ квартал 2020 р. суму орендної плати слід відображати під ознакою «196»! Але, якщо орендодавцем є ФОП, то у ф. №1ДФ дохід у вигляді орендної плати слід буде зазначати за ознакою «157». 

Пам’ятаємо, якщо дохід нараховано в одному кварталі, але виплачено в іншому слід відображати інформацію за окремим алгоритмом:

графа 3 «Сума виплаченого доходу» та 4 «Сума перерахованого податку» заповнюються у разі фактичної виплати доходу, відповідно у кварталі виплати буде зазначено суми у графах 3 та 4, а у графах 3а та 4а будуть нулі, а в кварталі нарахування графи 3а та 4а заповнюються, а в графах 3 та 4 будуть нулі.

 

Оредна транспорту та іншого рухомого майна – яка ознака доходу?

Щодо відображення в ф. №1ДФ плати за оренду рухомого майна змін не виникло. Хоча назва ознаки «196» не містить обмежень щодо виду майна, але за визначенням вона призначена тільки для нерухомості!

Суми орендних платежів, які виплачуються податковим агентом на користь фізичних осіб на підставі договорів оренди рухомого майна (транспортний засіб, обладнання, устаткування та інше майно) відображаються ним у податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «127».

 

Допомога по частковому безробіттю – яка ознака доходу?

Сума допомоги по частковому безробіттю на період карантину, перерахована Фондом безробіття роботодавцю та виплачена ним найманому працівнику, відображається в Податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «128» як соціальна виплата з відповідного бюджету.

Але для працівників така допомога не оподатковується ПДФО та військовим збором. Тому у цьому випадку заповнюються графи 3 та 3а, а у графах 4 та 4а проставляються нулі. Про це ми писали тут.

 

А якщо не було нарахованих/виплачених фізособам доходів?

Відповідно до п. 2.2 розд. ІІ Порядку №4, податковий розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент протягом звітного періоду.

Наразі податківці не дають чіткої відповіді на це питання, оскільки у Порядку вказано про подання в будь-якому разі, а у п. 176.2 ПКУ говориться про подання у разі нарахування доходів.

Вони наводять ці дві норми, а вже податкові агенти мають прийняти самостійне рішення. Проте при оскарженні штрафів можна акцентувати увагу саме на норму ПКУ. Але як до цього віднесеться суд, на користь кого буде прийнято рішення - це вже питання судової практики.

 

Що буде за неподання ф. №1ДФ або за помилки в ньому?

З 23 травня 2020 р. діють нові, збільшені розміри штрафів за помилки в ф. №1ДФ. За перше порушення слід чекати штраф у 1020 грн, за наступні протягом року – 2040 грн. В яких саме випадках може бути накладено штраф, дізнайтеся тут.

Однак, наразі, до останнього дня місяця, у якому завершиться карантин, податківці не можуть накладати штрафи згідно з ПКУ. Крім виключень, до яких помилки та порушення у звязку із наданням ф. №1ДФ не входять. Про це ми зазначали тут.

Тому, до кінця карантину у податкових агентів є фора: вони можуть як подати цей звіт із порушенням термінів, так і виправляти у ньому помилки, і все це без загрози податкових штрафів.

Але не слід забувати про штрафи адміністративні! Адже для них мораторію під час карантину не встановили. Про це тут.

***

Читайте також: 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»