• Посилання скопійовано

Фінзвітність за 9 місяців: як правильно скласти та подати?

Наближаються граничні строки подання фінзвітності за 9 місяців. Нагадаємо, хто, куди і за якими формами зобов'язаний її подати

Фінзвітність за 9 місяців: як правильно скласти та подати?

Проміжна фінзвітність

Суб'єкти господарювання подають проміжну фінзвітність:

— до ДПI, якщо особа є платником податку на прибуток;

— до органів статистики.

Щодо фінзвітності органам статистики. Проміжну (квартальну) фінзвітність складають за результатами першого кварталу, першого півріччя, дев'яти місяців (період фінансової звітності, коротший за повний фінансовий рік (п. 4 МСБО 34). Відповідно до облікової політики фінзвітність може складатися за інші періоди.

Для кого обов'язковою є лише річна фінзвітність (абз. 16 п. 2 Порядку №419):

— для мікропідприємств;

— для неприбуткових організацій;

— для платників ЄП третьої групи, які ведуть спрощений бухоблік відповідно до ПКУ;

— для новостворених підприємств.

Щодо останніх визначити належність підприємства до певної категорії можна лише за даними річної фінзвітності. Тобто якщо підприємство було створене 2020 року, то свою категорію воно визначає за даними фінзвітності за 2020 рік.

Увага! Малі підприємства (критерії наводяться у ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік) повинні складати проміжну фінзвітність.

Щодо фінзвітності до ДПС. Нагадаємо, 2020 року річний звітний період з податку на прибуток застосовують платники, річний дохід яких за 2019 звітний рік не перевищує 20 млн грн.

Отже, платники податку на прибуток, які складають декларацію щокварталу, мають разом із нею (у її складі) подати й додаток — фінзвітність за такий період.

У разі переходу на спрощену систему слід подати декларацію з прибутку за звітний період, що передує кварталу, з якого особа переходить на спрощену систему, протягом 40 к. д., наступних за останнім календарним днем звітного періоду.

Отже, ті, хто став «єдинником» з IV кварталу 2020 року, подають декларацію з прибутку за три квартали 2020 року разом із відповідною фінзвітністю.

 

Строки подання

Проміжну (квартальну) фінзвітність подають:

— до органів статистики не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом;

— до ДПI в терміни, передбачені для подання декларації з податку на прибуток підприємств.

11 листопада закінчується термін подання декларації за три квартали 2020 року.

А от до органів статистики термін подання закінчується 26 жовтня, тому що 25 жовтня, останній день подання, — це неділя. У разі коли дата подання звітності припадає на неробочий день, термін подання переноситься на перший після вихідного робочий день (п. 10 Порядку №419).

 

Форми фінзвітності

Для мікропідприємств, малих підприємств, непідприємницьких товариств та представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності, крім тих, що зобов'язані складати фінзвітність за міжнародними стандартами, встановлюється скорочена за показниками фінзвітність у складі балансу та звіту про фінансові результати (ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік). Тож малі підприємства подають: Баланс (форма №1-м) та Звіт про фінансові результати (форма №2-м). Середні та великі підприємства теж подають проміжну квартальну звітність за П(С)БО у складі Балансу та Звіту про фінрезультати (див. абз. 15 п. 2 Порядку №419).

Платники податку на прибуток, які складають фінзвітність за міжнародними стандартами, разом із декларацією подають проміжну фінзвітність, що складається або з повного комплекту фінзвітності (визначеного в МСБО 1), або з комплекту стислої фін звітності  (складові повного комплекту фінансової звітності наведено у п. 5 МСБО 34, мінімальні компоненти проміжного фінансового звіту — у п. 8 МСБО 34).

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»