• Посилання скопійовано

За які помилки у звіті про контрольовані операції не буде штрафу?

Якщо загальну суму контрольованої операції зазначено по окремому контрагенту лише в додатку або лише в основній частині Звіту, такі помилки є порушенням, але розглядаються, як технічна помилка

За які помилки у звіті про контрольовані операції не буде штрафу?

Офіс великих платників податків ДПС нагадує, що Форму Звіту про контрольовані операції (далі – Звіт) та Порядок складання Звіту про контрольовані операції затверджено наказом Мінфіна від 18.01.2016 р. №8 (далі – Порядок №8).

Порядок самостійного виправлення помилок, що містяться у раніше поданому платником податку Звіті визначено пп. 39.4.2 ПКУ та п. 2 розд. І Порядку №8.

Вказаним порядком не передбачено окремого механізму самостійного виправлення платником податків документації з трансфертного ціноутворення.

При цьому, відображена контрольована операція має ідентифікуватися згідно з первинними документами відповідної господарської операції.

Згідно з абз. 3 п. 120.4 ПКУ невключення до поданого Звіту інформації про всі здійснені протягом звітного періоду контрольовані операції відповідно до вимог п. 39.4 ПКУ тягне за собою накладення штрафу у розмірі 1% суми контрольованих операцій, незадекларованих у поданому Звіті, але не більше 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 01 січня податкового (звітного) року, за всі незадекларовані контрольовані операції, здійснені у відповідному звітному році.

Сплата таких фінансових санкцій (штрафів) не звільняє платника податку від обов’язку подання Звіту та/або документації з трансфертного ціноутворення. У разі виявлення у ході здійснення моніторингу контрольованих операцій фактів невключення до такого Звіту інформації про всі здійснені протягом звітного періоду контрольовані операції застосовуються штрафні санкції.

Тож, у разі якщо у поданому платником податку Звіті не співпадає загальна сума контрольованої операції у розрізі окремого контрагента, зазначена у основній частині з загальною сумою, зазначеною у додатку, або у разі, якщо загальну суму контрольованої операції зазначено по окремому контрагенту лише в додатку або лише в основній частині Звіту, такі помилки є порушенням порядку складання Звіту та можуть розглядатися як технічна помилка і не призводять до застосування штрафної санкції згідно з абз. 3 п. 120.4 ПКУ.

Однак, кожний такий конкретний випадок має розглядатись окремо враховуючи фактичні обставини справи та дані про контрольовані операції, а також виправлені показники.

Що стосується уточнення показників у документації з трансфертного ціноутворення, ПКУ не передбачено окремого порядку її складення, тому інформація повинна відповідати вимогам, визначеним пп. 39.4.6 ПКУ.

***

Читайте також: Не подали звіт про контрольовані операції за 2019 рік: чи буде штраф?

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»