• Посилання скопійовано

Е-аудит платників податків: новий алгоритм перевірок ДПС

Мінфін презентував Концепцію е-аудиту ДПС платників податків. За концепцією, автоматизована обробка отриманого аудиторського файлу надасть можливості для швидкого виявлення найбільш ризикових платників податків та транзакцій для податкових перевірок

Е-аудит платників податків: новий алгоритм перевірок ДПС

Міністерством фінансів розроблено Концепцію впровадження електронного аудиту (е-аудиту) для платників податків. Документ розроблено на виконання пункту 2 умов Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором щодо отримання Україною макрофінансової допомоги.

Метою Концепції є перехід до якісно нового рівня здійснення контрольно-перевірочної роботи.

Інструмент електронного аудиту платників податків запроваджено в різних країнах світу і з кожним роком він доводить свою ефективність. Такий механізм базується на інформації, отриманій від платників податків у вигляді стандартного аудиторського файлу (SAF-T), розробленого ОЕСР. Цей файл є легким у використанні та призначений для здійснення заходів податкового контролю із застосовуванням спеціалізованого програмного забезпечення.

Автоматизована обробка отриманого аудиторського файлу надасть можливості для швидкого виявлення найбільш ризикових як суб’єктів (платників податків), так і об’єктів (транзакцій) для податкових перевірок.

Результати такої обробки можуть бути використані для оперативного виправлення виявлених розбіжностей платниками податків або під час відбору платників податків для проведення податкової перевірки.

За текстом Концепції для досягнення її мети слід забезпечити виконання комплексних заходів за такими напрямами:

  • підготовка та прийняття змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів, необхідних для запровадження е-аудиту (в частині обов’язку ведення бухгалтерського обліку в електронній формі, дотримання стандартних технічних вимог та специфікацій до складання та подання стандартного аудиторського файлу, строків, процедур його обробки, використання результатів такої обробки, застосування штрафних санкцій, тощо);
  • розробка технічної специфікації та опису технічних вимог до стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA);
  • розробка алгоритму контролю XSD для перевірки стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA);
  • розробка методики здійснення е-аудиту як частини доперевірочної та перевірочної роботи;
  • придбання та впровадження програмного забезпечення з метою автоматизації процесу проведення е-аудиту на основі стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA);
  • проведення відповідного навчання фахівців контролюючого органу;
  • комунікаційна та роз'яснювальна робота з платниками податків.

Реалізація Концепції передбачена на період до 2027 року.

Текст Концепції>>>

Презентація Концепції>>>

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»