• Посилання скопійовано

ПН складена після отримання ППР за формою «ПН»: що з декларацією з ПДВ?

Якщо у звітності з ПДВ було зазначено ПЗ за нескладеною ПН, то обсяги постачання та сума податку, зазначені у податковій накладній, що була складена на підставі ППР за формою «ПН», повторно в декларації з ПДВ не відображаються

ПН складена після отримання ППР за формою «ПН»: що з декларацією з ПДВ?

Податківці у підкатегорії 101.23 «ЗІР» зауважили, що форма та порядок надіслання податкового повідомлення-рішення (далі – ППР) визначено Порядком надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затвердженим наказом Мінфіну від 28.12.2015 р. № 1204 (далі – Порядок № 1204).

ППР за формою «ПН» складається у разі виявлення помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкових накладних, передбачених п. 201.1 ПКУ, та/або необхідності складання та реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податкової накладної/розрахунку коригування до неї у випадках, передбачених ПКУ.

За змістом ППР, складеного за формою «ПН», у випадку якщо на підставі акта та/або за даними ЄРПН встановлено відсутність складення та/або реєстрації протягом граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ податкових накладних/розрахунків коригування на суму ПДВ платник податку попереджається про необхідність скласти та/або зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування у строк, визначений п. 120-1.2 ПКУ та згідно зі ст. 120-1 ПКУ застосовується штраф у відповідному розмірі.

Нормами податкового законодавства передбачено відображення у податковій звітності з ПДВ операцій, здійснених платником податку, а не податкових накладних, які складаються за такими операціями.

Таким чином, якщо платником податку відображено у податковій звітності з ПДВ операцію, за якою податкова накладна не була складена, то обсяги постачання та сума податку, зазначені у податковій накладній, що була складена на підставі податкового повідомлення-рішення за формою «ПН», повторно в декларації з ПДВ не відображаються.

Якщо така операція не була відображена у податковій звітності з ПДВ, то податкові зобов’язання за такою операцією донараховуються контролюючим органом за результатами перевірки, і додатково в декларації не вказуються.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»