• Посилання скопійовано

Мінфін затвердив нову форму декларації про доходи для фізосіб з додатками для ЄСВ

Нова декларація про доходи для фізосіб та фізосіб-«загальників» містить сім додатків. Зокрема, три нові щодо нарахування єдиного соцвнеску (ЄСВ 1, ЄСВ 2 та ЄСВ 3) та Розрахунок податкових зобов'язань з ПДФО та ВЗ, визначених з частини прибутку контрольованої іноземної компанії (Додаток КІК). Звітувати за новою формою будемо з 1 січня 2022 року

Мінфін затвердив нову форму декларації про доходи для фізосіб з додатками для ЄСВ

Мінфін наказом від 17.12.2020 р. №783 виклав у новій редакції:

  • форму податкової декларації про майновий стан і доходи;
  • Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Їх привели у відповідність до Законів №466№115 та №116, що дасть змогу реалізувати права платників податків на подання обʼєднаної звітності з ПДФО та ЄСВ. 

Зокрема, у формі декларації введено окремі рядки для відображення:

- частини прибутку контрольованої іноземної компанії та податкових зобов’язань з таких доходів;

- зобов’язань з ЄСВ для самозайнятих осіб або для фізичних осіб, які сплачують єдиний внесок на умовах договору про добровільну участь у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні, або для членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах;

- уточнення попередньо задекларованих зобов’язань перед бюджетами та цільовими фондами.

Крім того, тепере декларація про доходи міститиме аж 7 додатків. Додано чотири нові додатки, що надають можливість платникам податків окремо розрахувати свої податкові зобов’язання з частини прибутку контрольованих іноземних компаній та зобов’язання з ЄСВ. А саме:

  • Додаток ЄСВ 1. Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску.
  • Додаток ЄСВ 2. Розрахунок сум добровільних внесків, передбачених договором про добровільну участь, які підлягають сплаті.
  • Додаток ЄСВ 3. Розрахунок  збільшення або зменшення сум зобов'язань з єдиного внеску за результатами проведеної документальної перевірки.
  • Додаток КІК. Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору,  визначених з частини прибутку контрольованої іноземної компанії.

Цей наказ набирає чинності з 1 січня 2021 року, але не раніше дня його офіційного опублікування. Документ опублікований в "Офіційному віснику України" №101 (28.12.2020). Проте вперше подавати нову форму будемо аж з 1 січня 2022 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»