• Посилання скопійовано

Фінзвітність за 2020 рік подається разом з аудиторським висновком!

Вперше річну фінансову звітність за 2020 рік разом з аудиторським звітом слід подати не пізніше 10 червня 2021 року. Нагадаємо для кого це є обов’язковим і яка відповідальність передбачена за неподання

Фінзвітність за 2020 рік подається разом з аудиторським висновком!

Змінами, внесеними Законом №466-ІХ до п. 46.2 ПКУ, передбачено, що платники податку на прибуток, які відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, подають контролюючому органу:

  • разом з податковою декларацією за відповідний річний податковий (звітний) період звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), складені до перевірки фінансової звітності аудитором;
  • річну фінансову звітність разом з аудиторським звітом, яка підлягає оприлюдненню, у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним. У разі неподання (несвоєчасного подання) річної фінансової звітності разом з аудиторським звітом, яка підлягає оприлюдненню, застосовується відповідальність, передбачена п. 120.1 ПКУ для подання податкових декларацій (розрахунків).

При цьому, оскільки ця зміна набрала чинності 23 травня 2020 року і граничний термін подання декларації та фінансової звітності за звітний період (2019 рік) вже минув, то вперше норма цього пункту щодо обов’язкового подання річної фінансової звітності разом з аудиторським звітом у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним, застосовується в теперішньому 2021 році за підсумками 2020 звітного року.

Зокрема про це зазначала і ДПС у Черкаській області.

 

Кому необхідно подавати фінзвітність разом з аудиторським висновком?

Відповідно до п. 3 ст. 14 Закону про бухоблік (Закон №996), в залежності від категорії суб’єкта господарювання, фінзвітність разом з аудиторським висновком мають подавати:

  • підприємства, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів), публічні акціонерні товариства, суб'єкти природних монополій на загальнодержавному ринку та суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях – не пізніше ніж до 30 квітня року, що настає за звітним періодом, мають оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй веб-сторінці (у повному обсязі) та в інший спосіб у випадках, визначених законодавством;
  • великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів, та середні підприємства – не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, мають оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй веб-сторінці (у повному обсязі);
  • інші фінансові установи, що належать до мікропідприємств та малих підприємств – не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, мають оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на власній веб-сторінці (у повному обсязі).

Детальніше про це ми писали тут.

 

Порядок подання фінзвітності за 2020 рік

Отже, враховуючи зазначене вище, платники податку, які зобов'язані оприлюднювати річну фінансову звітність (консолідовану фінансову звітність) з аудиторським висновком, подають контролюючому органу:

  • податкову декларацію за 2020 рік разом із звітом про фінансовий стан (баланс), звітом про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), що складені до перевірки фінансової звітності аудитором;
  • річну фінансову звітність за 2020 рік разом з аудиторським висновком – не пізніше 10 червня 2021 року.

Роз’яснення податківців про те, як складати декларацію з прибутку через зміни за Законом №466 ми розглядали тут.

 

А якщо фінзвітність буде відрізнятись від висновку аудитора?

Якщо показники оприлюдненої разом з аудиторським звітом річної фінансової звітності зазнали змін порівняно з показниками тієї фінзвітності, що була подана разом з податковою декларацією з податку на прибуток підприємств за 2020 рік (до складання такого аудиторського звіту), та такі зміни вплинули на показники такої річної декларації, платники податку на прибуток, які відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, подають уточнюючу декларацію до річної податкової декларації за 2020 рік у строк не пізніше 10 червня 2021 року.

 

Штраф за порушення

У разі неподання (несвоєчасного подання) річної фінансової звітності разом з аудиторським звітом, яка підлягає оприлюдненню, застосовується відповідальність, передбачена п. 120.1 ПКУ для подання податкових декларацій (розрахунків). Нагадаємо, що зараз штраф, передбачений цією нормою, становить 340 гривень, а за повторне порушення (якщо протягом року вже застосовувався такий штраф) – 1020 гривень.

Тобто, якщо не подати затверджену аудиторами фін звітність протягом зазначених вище строків, вважатиметься, що декларація (до якої така фінзвітність є невід’ємним додатком) не була подана.

Звісно, до останнього числа місяця, у якому закінчиться карантин, ці штрафи податківці застосовувати не будуть. Про це ми писали тут. Проте зволікати із виконанням цих вимог не варто, адже, як тільки мораторій на застосування штрафів закінчиться, податківці про них обов’язково згадають.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»