• Посилання скопійовано

Єдина звітність для ФОП-«єдинників»: звітуємо за І квартал 2021 року

ФОП 3-ї групи вперше мають складати зведену звітність з єдиного податку та ЄСВ за І квартал 2021 року. Як саме це треба зробити і на що варто звернути увагу, читайте в нашій статті

Єдина звітність для ФОП-«єдинників»: звітуємо за І квартал 2021 року

Нова єдина звітність для ФОП-«єдинників»

Мінфін наказом від 09.12.2020 р. №752 виклав у нових редакціях форми:

  • декларації платника єдиного податку - фізичної особи – підприємця;
  • декларації платника єдиного податку четвертої групи.

Подавати вперше їх потрібно за податкові звітні періоди 2021 року.

Отже, ФОП 3-ї групи, для яких встановлено (і це не змінилося) квартальний звітний період з єдиного податку, починаючи з І кварталу 2021 року одночасно звітують і щодо ЄСВ за такий квартал. А решта ФОП-«єдинників» звітуватимуть за новою формою вже за наслідками 2021 року (у 2022-му році).

Тому в цій статті ми розглянемо особливості складання саме квартального звіту для ФОП 3-ї групи. А до тих, хто має звітувати за новою формою за рік, повернемось наприкінці року.

 

Що змінилось в декларації?

Перше і очевидне – призначення. Раніше вона мала функцію декларації з єдиного податку, тепер – декларації з єдиного податку та ЄСВ. Проте назва декларації залишилась незмінною – податкова декларація платника єдиного податку фізичної особи – підприємця.

При цьому не менш очевидне те, що окремий річний звіт з ЄСВ підприємцям-«єдинникам», починаючи з 2021 року, подавати не потрібно.

Нагадаємо, що Наказ №578, до якого вносить зміни коментований Наказ №752, затверджує лише форми декларацій. А інструкції або порядку їх складання не існує. Тому «єдинникам» доводиться орієнтуватися лише на самі форми, назви їх рядків та примітки до них.

На жаль, затвердження нової зведеної форми не стало винятком. І це незважаючи на те, що для звітності з ЄСВ існував окремий Порядок №435, який досить докладно прописував правила її складання. Але форми за Порядком №435 скасували, а нового порядку складання єдиної звітності для ФОПів не затвердили.

 

Довідково: нагадаємо, що Мінфін наказом від 28.12.2020 р. №814 (зареєстрований в Мін'юсті 10.02.2021 р. за №174/35796) визначив долю звітів з ЄСВ відповідно до Порядку №435. Про це ми писали тут.

Зокрема, фізособи-«єдинники» 1-3 груп можуть використовувати старі форми, в т.ч. у разі ліквідації, до 1 квітня 2021 року, а фізособи-«загальники» – до 1 січня 2022 року. 

 

Складаємо основну частину декларації

Основна частина зведеної декларації присвячена єдиному податку.

Як і раніше, вона має 4 типи: звітний, звітний новий, уточнюючий і довідковий (про що проставляється позначка «х» у рядках 01-04 заголовної частини декларації або додатку до неї.

А ось призначення довідкового типу декларації змінилося. Тепер довідковий тип використовуватиметься не тільки з метою отримання довідки про доходи за інший період, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, а й в разі призначення пенсії або матеріального забезпечення, страхових виплат від держави.

Зверніть увагу:

  1. У разі подання декларації для отримання довідки про доходи обов’язково зазначається тип декларації «Довідкова», податкові зобов’язання по єдиному податку в розділі V та VІ декларації не визначаються та Додаток 1 не подається. Тобто позначка в цьому випадку одна!
  2. Для призначення пенсії / матеріального забезпечення, страхових виплат обов’язково зазначається тип декларації «Звітна» або «Звітна нова» з додатковою позначкою «Довідкова».  Тобто позначок в такому випадку проставляється дві!
  3. Тип декларації «Уточнююча» при поданні Додатку 1 «Відомостей про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі - Додаток 1) для призначення пенсії/ матеріального забезпечення, страхових виплат не застосовується.
  4.  І найголовніше. Подання таких декларації не звільняє платника від обов’язку подання декларації у строк, встановлений для квартального (річного) податкового (звітного) періоду.

І щоб закінчити тему проміжних декларацій, наголосимо:

  • для отримання довідки про доходи платником зазначається номер календарного місяця, за який подається декларація з позначкою «Довідково»;
  • для призначення пенсії платником вказується арабськими цифрами від 1 до 12 номер календарного місяця, в якому подається декларація;
  • для забезпечення реалізації права на матеріальне забезпечення та страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням платником вказується арабськими цифрами від 1 до 12 номер календарного місяця, в якому настав страховий випадок.

 

На що ще звернути увагу в заголовній частині декларації?

Подивіться на рядок 6. У ньому тепер, крім податкової адреси ФОПа, зазначатиметься номер його телефону та електронна адреса. Втім, на відміну від податкової адреси, такі реквізити не належать до обов’язкових (ст. 48 ПКУ), а тому їх незазначення не призведе до неприйняття декларації.

Ще подивіться на рядок 8. У ньому тепер проставлятиметься позначка «х», якщо декларація подаватиметься  ліквідованим ФОП (рядок 8.1) або ФОП, який переходить на загальну систему оподаткування (рядок 8.2).

Завдяки введенню такого нового рядка подальша нумерація рядків декларації зсувається і наведення інформації про загальні показники господарської діяльності починається з рядка 9 (а не 8, як було до цього). Втім, самі загальні показники (чисельність найманих працівників та коди КВЕД підприємця) не змінилися.

Тож переходимо до табличної частини декларації.

Третя група ФОП-«єдинників» заповнюватиме розділ IV «ПОКАЗНИКИ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ТРЕТЬОЇ ГРУПИ» і розділ V «ВИЗНАЧЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ПО ЄДИНОМУ ПОДАТКУ» . У них – жодних змін.  При цьому ЄСВ в цих розділах і не згадується.

Але до такої декларації ФОПу обов’язково потрібно буде подати Додаток 1. Ось в ньому і йтиметься про ЄСВ. І не забудьте проставити позначку «х» про те, що ви такий Додаток 1 склали до декларації, яка подається; позначка проставляється у відповідному рядку наприкінці основної частини декларації!

 

Складаємо Додаток 1 до декларації

Як зазначено у примітках до декларації, Додаток 1 є невід’ємною частиною декларації.

Він подається та заповнюється фізичними особами - підприємцями - платниками єдиного податку першої - третьої груп, відповідно до п. 296.2 та 296.3 ПКУ, та які є платниками єдиного внеску відповідно до пункту 4 частини першої статті 4 Закону про ЄСВ.

Додаток 1 не подається та не заповнюється зазначеними платниками, за умови дотримання ними вимог, визначених частинами четвертою та шостою статті 4 Закону про ЄСВ, що дають право на звільнення таких осіб від сплати за себе єдиного внеску. Такі особи можуть подавати Додаток 1 виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Отже, всі ФОП, які зобов’язані платити ЄСВ, обов’язково складають Додаток 1 (навіть, якщо під час карантину за якісь місяці або квартали вони будуть звільнені від сплати ЄСВ). Не складати Додаток 1 можуть лише ФОП, за яких ЄСВ (в розмірі не меншому за мінімальний) платить роботодавець за основним місцем роботи, а також ФОП-пенсіонери та інваліди, які звільнені від сплати ЄСВ за законом на постійній основі. Проте і вони складають Додаток 1, якщо сплачують ЄСВ за договором про добровільне соцстрахування

Додаток 1 теж має 4 типи (про це ми докладно говорили вище), вони наводяться у рядках 01-04.

Проте в ньому є ще один із типами: це рядок 5, але у ньому проставляють позначку «х» лише у спеціальних випадках:

  • якщо йдеться про ліквідаційну декларацію, то в рядку 5 проставляють позначку «х» в графі «після припинення». При цьому такі платники одночасно проставляють у рядку 6 дату державної реєстрації припинення;
  • для призначення пенсії зазначається тип декларації «Звітна» або «Звітна нова» з додатковою позначкою «Довідкова». При цьому платники одночасно проставляють позначку у розділі 5 тип форми «призначення пенсії». Тип декларації «Уточнююча» при поданні Додатку 1 для призначення пенсії не застосовується;
  • позначка у графі «перехід на сплату інших податків і зборів» проставляється підприємцями, які перейшли на загальну систему оподаткування. При цьому такі платники одночасно проставляють позначку у розділі 8 - період перебування на спрощеній системі оподаткування;
  • для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням платником обов’язково зазначається тип декларації «Звітна» або «Звітна нова» з додатковою позначкою «Довідкова». При цьому платники одночасно проставляють позначку у рядку 5 тип форми «призначення матеріального забезпечення, страхових виплат». Тип декларації «Уточнююча» при поданні Додатку 1 для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат не застосовується.

Перш ніж перейти до табличної частини Додатку 1, не забудьте в інформації про себе вказати код застрахованої особи (рядок 8.1). Для всіх ФОП-«єдинників» він буде однаковим (тому, навіщо вони його зазначають у цьому додатку, це велика таємниця): «6» - фізична особа - підприємець на спрощеній системі оподаткування.

У табличній частині наводяться доходи підприємця у розрізі місяців року. Про відповідність даних Додатку 1 і даних основної частини декларації у формі нічого не сказано, і це зрозуміло. Адже ФОП-«єдинники» самостійно визначають базу нарахування ЄСВ, і вона ніяк не залежить від суми фактично отриманого ними доходу. Водночас виникає трохи дивне питання: а за який звітний період складається Додаток 1? 

Якщо подивитися на саму форму Додатку, то в його «шапці» звітний період деталізується і в роках, і в кварталах (причому наростаючим підсумком!), і навіть в місяцях (останнє – для тих, хто подає довідкову звітність). 

Проте податківці в «ЗІР» повісили роз’яснення (підкатегорія 201.06.02), що ФОП третьої групи вперше подають Додаток 1 у складі Декларації за IV квартал 2021 року у термін до 09 лютого 2022 року. Таку свою позицію вони ґрунтують на абзаці п’ятому частини восьмої ст. 9 Закону про ЄСВ, у якому зазначено, що періодом, за який ФОП подають звітність з ЄСВ до контролюючого органу (звітним періодом), є календарний рік.

То як правильно? Закон про ЄСВ, звісно, має більшу силу, ніж Наказ № 752 (яким затверджено нову форму звіту). І податківці зайняли позицію на боці закону.

А тому, коли ми складаємо декларацію за І квартал 2021 року, в основній частині декларації ми показуємо дохід за квартал, а Додаток 1 (хоч він і є невід’ємною частиною декларації, як це зазначено в її формі!), поки що не складаємо. Така сама ситуація буде і в декларації за півріччя, і за 9 місяців. 

Вперше Додаток 1 треба буде скласти у декларації за 2021 рік – звісно, що, хоч ФОП 3 групи і складають таку декларацію щоквартально, вона складається наростаючим підсумком і жодних окремих звітів за IV квартал ФОП не подають.

Розмір ЄСВ третьої групи ФОП-«єдинників» у 2021 році такий: з 1 січня  — 1 320 грн, з 1 грудня — 1 430 грн.

Мінімальна база нарахування ЄСВ: з 1 січня  — 6000 грн, з 1 грудня — 6500 грн. Максимальна база нарахування ЄСВ: з 1 січня  — 90 000 грн, з 1 грудня — 97 500 грн.

 

А якщо не подати нову декларацію…

Відповідальність за неподання або подання зі порушенням строків нової декларації встановлюватиме п. 120.1 ПКУ. А отже, за чинною редакцією ПКУ порушнику загрожуватиме штраф 340-1020 грн.

Але зараз (до останнього дня місяця, у якому буде закінчено карантин) діє мораторій на застосування таких штрафів щодо єдиного податнику та ЄСВ.

Втім, на адміністративний штраф мораторій не впливає. А він становить від 30 до 40 н.м.д.г. (тобто від 510 до 680 грн). Податківці про нього нагадують тут.

Звісно, складання нової форми часто спричиняє помилки. Як їх виправляти та які штрафи при цьому виникатимуть, розповімо в окремій статті.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»