• Посилання скопійовано

Нова декларація з ПДВ: тепер і для ставки 14%

12 березня набрав чинності Наказ № 131, яким оновлено форму декларації з ПДВ та уточнюючого розрахунку до неї. Це пов’язано із введенням ставки 14% для с/г товарів. Проте, за який звітний період вперше застосовуватимемо цю форму? І що саме в ній змінилося?

Нова декларація з ПДВ: тепер і для ставки 14%

Нагадаємо, що з 1 березня почала діяти нова форма декларації з ПДВ у редакції наказу Мінфіну від 02.12.2020 р. №734. Про це ми писали тут.

Проте, в цій формі не враховано зміни, які почали діяти в ПКУ щодо оподаткування постачання та імпорту деяких сільськогосподарських товарів. Для них ввели ставку 14%, і це ми докладно розглянули тут.

Для тих, хто отримав право застосовувати цю ставку, відсутність станом на 1 березня відповідних форм ПН/РК і ПДВ-звітності, ставило під сумнів, а чи варто взагалі користуватися такою зниженою ставкою?

Втім, хоч і з запізненням, а ці проблеми почали вирішувати:

  • 12 березня набрав чинності Наказ Мінфіну № 131, яким затверджено нові форми ПН/РК, а також декларації з ПДВ та уточнюючого розрахунку до неї;
  • 16 березня запрацювала нова форма електронного документа – податкової накладної (J1201012). Відомо також і про проект електронного документа – нової декларації з ПДВ (J0200123).

Тобто, форми не лише оновили законодавчо, а і поступово вводять в електронний документообіг із ДПС.

Щодо податкових накладних, хоча можливість їх складання та реєстрації в ЄРПН в електронному вигляді і була отримана із запізненням, до штрафів це не призвело. Те, як їх складати на операції з постачання сільськогосподарських товарів, ми на прикладах розглядали тут.

Вперше декларації з ПДВ за оновленою формою подаються починаючи зі звітності за березень 2021 року (граничний термін подання – 20 квітня 2021 року). Про це ми писали тут

 

Що говорить ПКУ?

Щодо звітування за певний звітний період, те, коли треба застосовувати нову форму декларації, встановлює п. 46.6 ПКУ.

До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Що це означає на практиці? Щодо попереднього Наказу № 734, який набрав чинності з 1 березня, податківці вирішили, що це означає наступне. Подання податкової декларації з ПДВ за формою, яка враховує зміни, внесені наказом Наказом №734, вперше здійснюється за звітний період березень 2021 року, (граничний термін подання 20.04.2021 р.). Це податківці зазначали в «ЗІР», а ми наводили тут.

За цією логікою, і нову форму декларації, затверджену Наказом № 131, який набрав чинності 12 березня, слід подавати за звітний період березень у квітні 2021 року!

Щодо уточнюючого розрахунку, який, як відомо, використовується для виправлення самостійно знайдених платником податку помилок в раніше поданих деклараціях, то п. 50.1 НКУ наголошує – подавати УР треба виключно за формою, яка діє на дату його подання.

Тобто, вже з 12 березня згідно вимог ПКУ подавати уточнюючий розрахунок треба за формою, затвердженою Наказом № 131!

Ось тільки податківці поки що мовчать з цього приводу,  а раніше вони говорили, що з 01.04.2021 р. застосовувати можна буде форму УР, затверджену попереднім Наказом № 734, який вже застарів.

Ми уважно слідкуємо за їх роз’ясненнями, і як тільки вони з’являться, ми обов’язково вас про це повідомимо!

 

Що нового у формі Декларації з ПДВ?

Попередню форму декларації (затверджену Наказом № 734) ми докладно розглядали тут.

Тому зараз зупинімося лише на тих змінах, які до неї вніс Наказ № 131. А він, як вже і говорилося, був спричинений введенням ставки 14% для сільськогосподарських товарів.

Отже, в розділі І «Податкові зобов’язання» з’явився рядок 1.3, у якому відображатимуться операції з постачання товарів, що оподатковуються за ставкою 14 %. А в розділі ІІ «Податковий кредит» - рядок 10.3, де покупці відображатимуть операції з придбання товарів за ставкою 14%.  Цифрові показники обох нових рядків розшифровуватимуться у додатку Д1.

Як наслідок, в додатку Д1 зявилися нові графи із зазначенням ставки 14%:

  • в таблиці 1.1 (графа 9)
  • в таблиці 1.2 (графа 9)
  • в таблиці 2.1 (графа 9)
  • в таблиці 2.2 (графа 7).

Імпортери відображатимуть операції з ввезення таких товарів за ставкою 14% у рядку 11.3.  Цей новий рядок складання додатків не вимагає.

А ще ставка 14% з’явилася у рядку 4.3, який заповнюють ті, хто нараховує ПЗ відповідно до пункту 198.5 та пункту 199.1 ПКУ. Тобто, визнає так звані «компенсуючі» ПЗ з ПДВ. Цей рядок розшифровується у додатку Д1 і Д6. Тому з’явилася ставка 14% в таблиці 2 додатку Д6, який складається для коригування використаного платником податкового кредиту, в разі, якщо він одночасно здійснює як оподатковані, так і не оподатковані операції (відповідно до п. 199.1 ПКУ). Тепер в графі 8 цієї таблиці платник зазначає обсяг операцій, оподаткованих за ставкою 14%, які підлягають коригуванню. А в графі 11 зазначає суму коригування ПЗ з ПДВ за такими операціями.

З’явилася ставка 14% і у таблиці 2 додатку Д5, у якій платник податку зазначає суму несплаченого ПДВ через використання податкових пільг. Так, в новій графі 9 цієї таблиці платник зазначає обсяг с/г товарів, придбаних у поточному і попередніх (це буде актуально для квітня і далі) звітних періодах  за ставкою 14%, і які були використані у поточному звітному періоді у пільгованих операціях. 

 

Що нового в Уточнюючому розрахунку?

Оскільки форма уточнюючого розрахунку дуже подібна до форми самої Декларації, зрозуміло, чому зміни, внесені до них, віддзеркалюють одна одну.

В УР зявилися нові, але вже знайомі нам рядки 1.3, 10.3 та 11.3, про які ми говорили вище.

А додатки до УР мають ту ж саму форму, як ті, що подаватимуться із Декларацією.

 

Що змінилося в Порядку складання Декларації?

По-перше, до Порядку внесли кілька уточнень стосовно подання ПДВ-звітності:

  • вона подається виключно в електронному вигляді із накладанням електронних підписів. Тобто, з дотриманням вимог ПКУ та законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги" (п. 2 розд. ІІІ);
  • платник податку зобов'язаний здійснити відправлення ПДВ-звітності на адресу відповідного контролюючого органу не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк її подання (п. 3 розд. ІІІ).

Внесено уточнення і для тих, хто купує послуги у нерезидентів, що:

  • у рядку 6.1 Декларації вказуються обсяги послуг, отриманих від нерезидента на митній території України, а також коригування податкових зобов'язань, нарахованих за такими операціями, що оподатковуються за основною ставкою;
  • у рядку 6.2 вказуються обсяги послуг, отриманих від нерезидента на митній території України, а також коригування податкових зобов'язань, нарахованих за такими операціями, що оподатковуються за ставкою 7 %;
  • у рядку 13.1 відображаються обсяги отриманих на митній території України від нерезидента послуг, а також коригування податкового кредиту за такими операціями, що оподатковуються за основною ставкою;
  • у рядку 13.2 відображаються обсяги отриманих на митній території України від нерезидента послуг, а також коригування податкового кредиту за такими операціями, що оподатковуються за ставкою 7 %.

Уточнили, що у рядку 3 Декларації зазначаються як нульові операції, передбачені підпунктами 195.1.2, 195.1.3 пункту 195.1 статті 195, пункту 211.1 статті 211 розділу V та пункту 8 та 75 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

Додали в цей Порядок і опис заповнення нових рядків 1.3, 4.3, 10.3 Декларації.

А також змінили формулу, за якою рахується пільга з ПДВ (див. опис змін до додатку Д5). Тепер вона враховує ставку 14% і виглядатиме наступним чином:

∑ПП = V пост. зв. х 20 % - (V прид. з ПДВ 20 % + V прид. з ПДВ 7 % + V прид. з ПДВ 0 %/зв. + V прид. з ПДВ 14 %) х 20 %, де

V прид. з ПДВ 14 % - це обсяги операцій з придбання товарів без урахування податку на додану вартість, нарахованого (сплаченого) під час придбання таких товарів, що оподатковуються за ставкою 14 %, які використані в операціях, звільнених від оподаткування податком на додану вартість (розділ V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX ПКУ, міжнародні договори (угоди)), та на такі операції платником податку нараховано податкові зобов'язання відповідно до пункту 198.5 та пункту 199.1 ПКУ.

Зі змінами щодо складання додатку Д2 (щодо від’ємного значення ПДВ) вийшло непорозуміння.  Наказ № 131 вимагає перенести у п. 14 розділу ІІІ Порядку посилання з додатку 1 на додаток 2 (в першому і  другому абзацах). Але ці абзаци і до цього посилалися на додаток 2.

А ось при передачі такого відємного значення правонаступнику тепер уточнюється, що подаватиметься заява за формою таблиці 4 додатку Д4. А в разі підтвердження контролюючим органом за результатами документальної перевірки заявленої суми, платник подаватиме заяву за формою таблиці 5 додатку Д4.

Щодо додатку Д8 зазначається, що у його таблиці 1 треба наводити обсяг ПЗ з ПДВ з постачання не лише товарів, а і послуг за результатами діяльності за операціями, визначеними пунктом 16-1.3 статті 16-1 Закону України „Про державну підтримку сільського господарства України”, розрахований за даними податкових накладних за відповідний звітний (податковий) період, зареєстрованих у ЄПРП.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»