• Посилання скопійовано

Мінфін про подання підприємствами фінзвітності за МСФЗ

Мінфін у своєму повідомленні нагадав, хто має застосовувати МСФЗ. І що суб’єкти господарювання, які не підпадають під вимогу обов’язково застосовувати МСФЗ, можуть їх застосовувати за власним бажанням

Мінфін про подання підприємствами фінзвітності за МСФЗ

Мінфін на своєму сайті розмістив інформаційне повідомлення щодо складання та подання фінансової звітності підприємствами, які самостійно прийняли рішення про застосування міжнародних стандартів фінансової звітності.

Перелік суб’єктів господарювання, які в обов’язковому порядку мають складати фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами наведено у ч. 2 ст. 12-1 Закону Про бухгалтерський облік, зокрема це:

  • підприємства, що становлять суспільний інтерес;
  • публічні акціонерні товариства;
  • суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях;
  • підприємства, які провадять господарську діяльність за видами, перелік яких визначається КМУ.

Проте, як зазначається у листі Мінфіну підприємства, крім тих, що зазначені вище, самостійно визначають доцільність застосування міжнародних стандартів фінансової звітності для складання фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності.

Тобто, якщо підприємство не належить до переліку суб’єктів господарювання, які мають обов’язково складати фінзвітність за МСФЗ, воно може самостійно приймати рішення про застосування таких стандартів.

При цьому, відповідно до ч. 6 ст. 11 Закону №996 фінансова звітність та консолідована фінансова звітність за міжнародними стандартами складаються на підставі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами.

На виконання цих вимог переклад таксономії фінансової звітності за МСФЗ 2020 року та визначено єдиний електронний формат із застосуванням розширюваної мови ділової звітності XBRL для подання фінансової звітності на основі таксономії фінансової звітності за МСФЗ затверджено наказом Мінфіна від 13.11.2020 р. №709.

Крім того, на офіційному вебсайті Фонду МСФЗ (ifrs.org) розміщено переклад українською мовою таксономії фінансової звітності за МСФЗ 2020 року та Ілюстровані посібники з таксономії фінансової звітності за формами фінансової звітності та за стандартами МСФЗ.

Фінансова звітність, складена на основі таксономії фінансової звітності за МСФЗ в єдиному електронному форматі, визначеному Мінфіном, подається до центру збору фінансової звітності, операційне управління яким здійснюється НКЦПФР, з метою забезпечення доступу органів державної влади, інших органів та користувачів до поданої підприємствами фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності (постанова КМУ від 28.02.2000 р. №419).

Інформація з питань звітування підприємств у єдиному електронному форматі за таксономією та посилання для реєстрації в Системі фінансової звітності, подання звітності та доступу до неї користувачів розміщені на офіційному вебсайті Системи (frs.gov.ua).

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»