• Посилання скопійовано

Коли роботодавці мають заповнювати рядки 3.2.1, 3.3.1 та 3.4.1 розділу І єдиної звітності?

Рядки 3.2.1, 3.3.1 та 3.4.1 розд. І єдиної звітності заповнюються у випадку застосування роботодавцями ставок ЄСВ у розмірі 8,41%, 5,3%, 5,5% при нарахуванні суми заробітної плати, лікарняних та декретних

Коли роботодавці мають заповнювати рядки  3.2.1, 3.3.1 та 3.4.1 розділу І єдиної звітності?

Податківці у підкатегорії 201.06.01 «ЗІР» зазначили, що  відповідно до п. 9-7 розд. VІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464 щороку в законі про Державний бюджет України на відповідний рік затверджуються видатки на покриття Пенсійному фонду України (далі – ПФУ) недоотриманої суми коштів від застосування розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ), передбаченого частинами тринадцятою і чотирнадцятою ст. 8 Закону №2464.

При цьому для визначення недоотриманої ПФУ суми коштів платник ЄВ розраховує та відображає у звітності суму єдиного внеску в розмірах, передбачених частинами п’ятою та чотирнадцятою ст. 8 Закону №2464, не змінюючи при цьому суми сплати ЄВ.

Розрахунок недоотриманих ПФУ сум здійснюється у порядку, встановленому ПФУ за погодженням з Державною податковою службою України.

Таким чином, з метою визначення недоотриманої ПФУ суми коштів, для роботодавців, у яких працюють особи з інвалідністю, та які нараховують ЄВ на суму заробітної плати, суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами за ставкам 8,41 відс., 5,3 відс., 5,5 відс., у розд. І Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок), затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4 (у редакції наказу Мінфіну від 15.12.2020 р. №773), передбачено наступні рядки:

  • рядок 3.2.1, де зазначається ЄВ, нарахований підприємствами, установами і організаціями, у тому числі фізичними особами – підприємцями, суми заробітної плати, оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами працюючим особам з інвалідністю (22%);
  • рядок 3.3.1, де зазначається ЄВ, нарахований підприємствами та організаціями всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема, товариствами УТОГ та УТОС на суми заробітної плати та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами осіб з інвалідністю (22%);
  • рядок 3.4.1, де зазначається ЄВ, нарахований підприємствами та організаціями громадських організацій осіб з інвалідністю (за умов, визначених частиною чотирнадцятою ст. 8 Закону №2464), на суми нарахованої заробітної плати, суми допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами для працюючих осіб з інвалідністю (22%).

Це довідкова інформація щодо сум ЄВ, які були б сплачені роботодавцями при застосуванні розміру ЄВ, визначеного частиною п’ятою ст. 8 Закону №2464 (22%), до суми заробітної плати (доходу) осіб з інвалідністю, зазначеної у рядках 2.2 (8,41%), 2.3 (5,3%) та 2.4 (5,5%) розд. І Розрахунку.

Вказана інформація не впливає на показники підсумкових рядків у розд. І Розрахунку і на загальну суму ЄВ до сплати.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»