• Посилання скопійовано

Звіт про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів: поради від ДПС

Суб’єкти господарювання, які мають ліцензію на виробництво тютюнових виробів, повинні пам'ятати про форму звіту №3-РС, створену спеціально для них. Цей звіт подається до органу ДПС (основне місце обліку) окремо за кожний місяць та до 10 числа місяця, що настає за звітним

Звіт про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів: поради від ДПС

ДПС по роботі з великими платниками податків зазначає, що основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним, забезпечення їх високої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального на території України визначено  Законом України від 19.12.1995 р. № 481-ВР " Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" (далі - Закон № 481).

Згідно зі ст. 16 Закону № 481, суб'єкти господарювання (у тому числі іноземні суб'єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), які отримали ліцензії на виробництво та/або оптову торгівлю спиртом, алкогольними напоями і тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та здійснюють таку діяльність та/або експорт, імпорт зазначеної продукції, подають до органу виконавчої влади, уповноваженого Кабінетом Міністрів України видавати такі ліцензії, щомісяця до 10 числа наступного місяця звіт про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, за формою, встановленою цим органом.

Наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 р. № 49 «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення» зі змінами та доповненнями (далі - Наказ № 49) затверджено, зокрема, № 3-РС "Звіт про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів" (далі - Звіт № 3-РС) та Порядок її заповнення (далі - Порядок).

Відповідно до розділу I Порядку:

  • Звіт № 3-РС подають суб'єкти господарювання, які виробляють тютюнові вироби, незалежно від форми власності до органів ДФС за основним місцем обліку в електронній формі.
  • Звіт № 3-РС в електронній формі подається засобами електронного зв'язку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, як передбачено для податкової звітності.
  • Звіт № 3-РС складається окремо за кожний місяць та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подається до органів ДПС за основним місцем обліку суб'єкта господарювання.

Відповідно до п. 2 розд. ІІ Порядку у графі 3 Звіту № 3-РС зокрема зазначаються одиниці виміру тютюнових виробів, які застосовуються при складанні Звіту N 3-РС:

  • тютюнова сировина УКТ ЗЕД 2401 - млн. штук або тонни;
  • тютюнова сировина УКТ ЗЕД 2403 - млн. штук або тонни.

Електронна форма Звіту № 3-РС передбачає заповнення показників з точністю до шести знаків після коми.

Таким чином при складанні Звіту № 3-РС відображаються показники зокрема тютюнової сировини УКТ ЗЕД 2401, тютюнової сировини УКТ ЗЕД 2403 в млн. штук або тоннах з округленням до шести знаків після коми.

Згідно з п. 2 розд. ІІ Порядку Звіту № 3-РС інформація щодо залишків тютюнової сировини на початок та кінець звітного періоду зазначається у графах:

  • У графі 4 зазначається залишок продукції власного виробництва.
  • У графі 5 зазначається кількість імпортованої продукції, у тому числі сировини, у звітному місяці.
  • У графі 11 зазначається кількість реалізованої у звітному місяці імпортованої тютюнової продукції, у тому числі сировини.
  • У графі 13 надаються необхідні пояснення.

Враховуючи зазначене, інформація щодо залишків тютюнової сировини на початок та кінець звітного періоду зазначається у графах 4, 5, 11 та у разі необхідності графі 13 форми Звіту № 3-РС.

Також повідомляємо, що згідно з частиною 2 ст. 17 Закону № 481 у разі неподання чи несвоєчасного подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів до органу виконавчої влади, уповноваженого Кабінетом Міністрів України видавати відповідні ліцензії тягне за собою накладання штрафу у розмірі 17000 гривень.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»