• Посилання скопійовано

Як нумерувати складові єдиної «зарплатної» звітності: аналіз Порядку №4 і роз’яснень ДПС

Нумерація Податкових розрахунків здійснюється в межах одного звітного (податкового) періоду (кварталу) та не продовжується в наступних. Такий висновок ДПС навела нещодавно в листі від 20.05.2021 р. №498/2/99-00-04-02-01-02. Як це застосувати на практиці?

Як нумерувати складові єдиної «зарплатної» звітності: аналіз Порядку №4 і роз’яснень ДПС

Про які номери йдеться? Нагадування для роботодавців та/або податкових агентів

Відповідно до законів №115-IX та №116-IX наказом Мінфіну від 15.12.2020 р. №773 затверджено форми Податкового розрахунку та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Порядок).

І от у цій новій формі «зарплатної» звітності (далі – Розрахунок) є такий реквізит у заголовній частині: у рядку 02, де зазначається звітний податковий період, вказується і «номер Розрахунку».

При цьому примітками до Розрахунку визначено, що  у цьому рядку вказується звітний (податковий) період, за який подається Розрахунок з типом «Звітний» («Звітний новий»), або звітний (податковий) період, що уточнюється, для Розрахунку з типом «Уточнюючий», та обов’язково зазначається номер Розрахунку (в хронологічному порядку незалежно від типу Розрахунку), що подається за звітний (податковий) період.

Зверніть увагу, що такий реквізит є не тільки в основній частині Розрахунку, а й в додатках до неї. Проте щодо додатків конкретних вказівок, як їх нумерувати, у примітках немає.

З такими штуками ми вже зустрічалися раніше. Який сенс нумерувати подані в ДПС документи, нам невідомо, але податківцям (точніше, в цьому випадку, Мінфіну) видніше. Номер проставити неважко, але треба правильно визначити, який.

 

Що каже Порядок?

На жаль, він повторює інформацію, яка наведена у примітках в самій формі. Тобто щодо нумерації Розрахунку в основній частині повторюється вказівка про хронологічний порядок.

Щодо додатків до Розрахунку лише зазначається, що номер такого додатку треба вказати. А як його визначити – ні.

 

Що кажуть податківці?

У вищезгаданому листі №498/2/99-00-04-02-01-02 податківці говорять наступне.

У рядку 02 Податкового розрахунку вказується звітний (податковий) період, за який подається Податковий розрахунок з типом «Звітний» («Звітний новий»), або звітний (податковий) період, що уточнюється, для Податкового розрахунку з типом «Уточнюючий» та обов'язково зазначається номер Податкового розрахунку (у хронологічному порядку незалежно від типу Податкового розрахунку), що подається за звітний (податковий) період.

Тобто нумерація Податкових розрахунків здійснюється в межах одного звітного (податкового) періоду (кварталу) та не продовжується в наступних.

Що це означає на практиці? Наведемо приклад, як автор це розуміє.

Подається звітна форма Розрахунку за ІІ квартал. Номер такого Розрахунку буде 1.

Якщо подається звітна нова форма Розрахунку за ІІ квартал, її номер буде вже 2.

Якщо після цього подається третя форма Розрахунку за цей самий звітний період (немає значення, звітна нова чи уточнююча), її номер в хронологічному порядку в межах одного звітного періоду буде 3.

Водночас щодо нумерації додатка 4 до Податкового розрахунку «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі – 4ДФ) податківці повідомляють, що реквізит «номер додатка до Розрахунку» містить дані про порядковий номер додатка за формою 4ДФ у складі Податкового розрахунку. Тобто нумерація додатків за формою 4ДФ у складі Податкового розрахунку здійснюється незалежно від кількості інших додатків, які заповнюються до такого Податкового розрахунку.

У «ЗІР» (підкатегорія 103.25) ДПСУ пішла ще далі і зазначила, що  у реквізиті «номер додатка до Розрахунку» рядка 02 додатку 4ДФ до Розрахунку проставляється порядковий номер цього додатку зі загального числа додатків 4ДФ, сформованих до Розрахунку.

Що це означає на практиці? На думку автора, податківці виділили 4ДФ тому, що саме про нумерацію цього додатку їх спитали. Насправді ж нумерація цього додатку нічим не відрізняється від нумерації, наприклад, додатку 1, і повинна здійснюватися однаково.

Нагадаємо, що і додаток 1, і додаток 4ДФ складаються окремо за кожен місяць кварталу. Тож за квартал (3 місяці) кожного з таких додатків треба подати 3 штуки. Особливості заповнення Розрахунку та додатків  до нього в разі, якщо якийсь з місяців «випадає», ми розглядали тут.

Як при цьому здійснюється нумерація? Наведемо приклад, як автор це розуміє.

Подається звітна форма Розрахунку за ІІ квартал. Номер такого Розрахунку буде 1. До нього подається додаток  4ДФ (3 штуки). Відповідно номер додатку за квітень буде 1, за травень – 2, за червень – 3.

А що як дані додатків коригуються?

Це питання, на жаль, у коментованому листі не розглядається. Але і згадки про хронологію в Порядку для цього випадку немає.

Тож, якщо подається звітна нова форма Розрахунку за ІІ квартал, її номер буде вже 2. А ось у додатків 4ДФ, які подаються для виправлення помилок у них, нумерація буде та ж сама, яка була у звітній формі. Тобто за квітень буде 1, за травень – 2, за червень – 3.

Проте, оскільки роз’яснень з чіткими прикладами від ДПС щодо цього немає, то зацікавленим роботодавцям і податковим агентам варто отримати власну ІПК.

 

А якщо подається «довідковий» Розрахунок?

Окремого роз’яснення для цього випадку немає. Проте не будемо забувати, що «довідковий» – це теж тип Розрахунку (про що ми проставляємо відмітку в заголовній частині).

Тож, на думку автора, в цьому випадку повинні діяти всі правила, зазначені вище.

Оскільки коли ми подаємо довідковий Розрахунок, ми зазначаємо квартал, у якому ми його подаємо (як звітний період), то кожен з таких довідкових та наступних звітних, звітних нових та уточнюючих Розрахунків отримає власний порядковий номер, відповідно до хронології подання за цей звітний період. А додатки до довідкового Розрахунку нумеруватиметься так, як ми зазначили вище – незалежно один від одного і залежно від кількості таких додатків, які подаються з саме цим Розрахунком. 

Наведемо приклад, як автор це розуміє.

Подається довідкова форма Розрахунку у серпні за ІІІ квартал. Номер такого Розрахунку буде 1. До нього додаються додатки 1 та 4ДФ за липень. Номер кожного з таких додатків буде 1. А далі, якщо довідкова форма подаватиметься за цей квартал тільки один раз, при складанні звітного Розрахунку за ІІІ квартал його номер буде вже 2. А у додатків 1 та 4ДФ буде нумерація 1-2-3. Відповідно у додатку 5 номер буде 1.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»