• Посилання скопійовано

Для «нульового декларування» буде окрема звітність: проєкт від Мінфіну

Мінфін оприлюднив проєкт форми одноразової (спеціальної) добровільної декларації та Порядку її подання

Для «нульового декларування» буде окрема звітність: проєкт від Мінфіну

Сьогодні, 21 липня, набирають чиності закони щодо «нульового декларування», а саме:

  • Закон №1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету»;

  • Закон №1542-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету». 

Про це ми повідомляли тут, а докладно проаналізували норми цих законів у аналітиці від редакції.

Законом №1539, зокрема, доповнено розділ ХХ ПКУ новим підрозділом 9-4 "Особливості застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб". За п. 6 цього підрозділу, декларант, який хоче скористатися таким декларуванням, має право(!!!) добровільно подати до ДПСУ одноразову (спеціальну) добровільну декларацію. Форму її має встановити Мінфін.

 

20 липня на сайті Мінфіну опубліковано проєкт його наказу (завантажити), яким планують затвердити:

  • форму одноразової (спеціальної) добровільної декларації (завантажити);
  • Порядок подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (завантажити).

 

Згідно з проєктом Порядку, одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом до ДПСУ в електронній формі з урахуванням вимог, встановлених розділом ІІ ПКУ, та особливостей, встановлених підрозділом 9-4 розділу ХХ ПКУ.

У декларації відображається така інформація (дані):

  • відомості про декларанта, достатні для його ідентифікації (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта громадянина України (для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
  • відомості про об’єкти декларування, визначені підпунктом «а» пункту 4 підрозділу 9-4, в обсязі, достатньому для ідентифікації кожного з них, зокрема дані про вид, розмір та валюту активу, класифікацію банківських металів;
  • відомості про об’єкти декларування, визначені підпунктами «б» – «е» пункту 4 підрозділу 9-4,  зі зазначенням інформації, що дає змогу їх ідентифікувати, зокрема про їх місцезнаходження або місце зберігання (крім предметів мистецтва та антикваріату, дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, ювелірних виробів, банківських металів, які не розміщені на рахунках, пам’ятних банкнот та монет тощо), вид, назву, рік виробництва (випуску) тощо;
  • самостійно визначена декларантом у національній валюті база для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування. До одноразової (спеціальної) добровільної декларації декларант зобов’язаний додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, у разі місцезнаходження (реєстрації) активу фізичної особи за межами України та/або у разі декларування валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні, та прав грошової вимоги, визначених підпунктом «а» пункту 4 підрозділу 9-4. У разі місцезнаходження (реєстрації) інших активів фізичної особи в Україні декларант може додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування;
  • ставка та сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

В одноразовій (спеціальній) добровільній декларації не зазначається інформація про джерела одержання (набуття) декларантом об’єктів декларування. 

У кінці одноразової (спеціальної) добровільної декларації проставляється відмітка, якою декларант підтверджує, що відносно нього не застосовувалися з боку України спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону  «Про санкції» та починаючи з 01 січня 2005 року декларант не подавав або не мав права подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади).

Декларант може додати до декларації відповідні документи або належним чином засвідчені їх копії, що підтверджують вартість об’єктів декларування, які знаходяться (зареєстровані) на території України. Декларант зобов’язаний документально підтвердити вартість об’єктів декларування шляхом додання до декларації засвідчених належним чином копій документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, якщо такі об’єкти знаходяться (зареєстровані) за межами України та/або у разі декларування валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні, та прав грошової вимоги, визначених пп. «а» пункту 4 підрозділу 9-4.

У разі несплати або сплати в неповному обсязі суми збору, зазначеної в декларації, у встановлений підрозділом 9-4 розділу ХХ ПКУ строк одноразова (спеціальна) добровільна декларація вважається неподаною та на декларанта не поширюються передбачені підрозділом 9-4 державні гарантії та звільнення від відповідальності.

Очікується, що цей наказ набере чинності з 1 вересня 2021 року, але не раніше дня його офіційного опублікування. 

Нагадаємо, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування буде проводитися з 1 вересня 2021 року по 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування в порядку, строки і розмірах, встановлених ПКУ, та виконання інших умов, визначених підрозділом 9-4 розділу ХХ ПКУ.

***

 

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»