• Посилання скопійовано

Навели помилковий ідентифікаційний код фізособи в єдиній звітності: чи буде штраф?

В період карантину не застосовується фінштраф за помилковий ідентифікаційний код в єдиній звітності, але адмінштраф може бути. Тож, виправити цю помилку треба як найшвидше. Про те, як це зробити, читайте далі

Навели помилковий ідентифікаційний код фізособи в єдиній звітності: чи буде штраф?

Доля фінштрафів 

Податківці у ІПК від 07.07.2021 р. №2669/ІПК/99-00-04-03-03-06 нагадали, що за виправлення помилки в ідентифікаційному коді (насправді, він має назву «Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта»)  фізособи у єдиний звітності відповідно до п. 119.1 ПКУ передбачено штраф у розмірі 1020 грн. 

Окремо податківці підкреслили, що на період карантину (з 1 березня 2020 року по останній день місяця дії карантину) фінансових штрафів за таке порушення не застосовується. Нагадаємо,  що наразі карантин діє до 30 вересня. 

Але передбачені п. 119.1 ПКУ штрафи не застосовуватимуться і після карантину – у випадках, якщо недостовірні відомості або помилки в податковій звітності про суми доходів, нараховані (сплачені) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми, нараховані (виплачені) фізичним особам за товари (роботи, послуги), виникли у зв’язку з виконанням податковим агентом вимог п. 169.4 ПКУ, тобто внаслідок перерахунку доходів та ПДФО.

І ще! За п. 119.3 ПКУ штрафи, передбачені п. 119.1 ПКУ, не застосовуються у випадках, якщо помилки щодо ідентифікаційного номера у звіті були виправлені податковими агентами самостійно, у тому числі протягом 30 календарних днів з дня надходження повідомлень про помилки, виявлені контролюючим органом. Тобто, навіть після карантину такий фінштраф може бути застосований тільки, якщо такі помилки виявить ДПС (самостійне виправлення не штрафується). Та і в разі виявлення помилки податківцями, фінштраф застосовується лише якщо податковий агент не виправить її в межах 30 к.дн з дня надходження повідомлення.

 

Доля адмінштрафу

А ось щодо адмінштрафів мораторію на час карантину немає. Про це вже неодноразово наголошувалося у роз’ясненнях ДПС.

Тому податківці не забули нагадати про адмінвідповідальність за таке порушення. 

В поточній ІПК вони наголосили на ст. 165-1 КпАП з відповідними розмірами адмінштрафу від 510 до 680 грн.

 

Як виправити помилку у коді?

Якщо треба виправити «недоходні» дані про працівника (наприклад, ідентифікаційний номер), то подаються «Звітний новий» (якщо помилку виявлено до закінчення граничного строку подання звітності) або «Уточнюючий» типи.

Ідентифікаційний номер фізособи зазначається в єдиній звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ, як правило, лише в додатках (крім кодів керівника та головного бухгалтера, які зазначаються наприкінці кожної частини звітності). Проте, подати окремо додаток для виправлення в ньому помилки не вийде. Кожного разу треба буде подавати основну частину звітності (тобто, безпосередньо податковий розрахунок), яка буде пуста, а до неї додавати додатки, у яких було зазначено помилковий інкод. 

Щодо 4ДФ, то, відповідно до п. 10 розд. V Порядку №4 коригування показників цього додатка проводиться таким чином. В розділі І для заміни помилкової інформації на вірну,  потрібно повністю заповнити два рядки, один з яких виключає попередньо внесену інформацію, а другий вносить правильну інформацію. У такому разі в першому рядку повторюються раніше наведені дані щодо такої фізособи (і вірні, і невірні), при цьому в графі 10 указується «1» – рядок на виключення, а в другому треба навести усі вірні дані про таку фізособу, а в графі 10 вказати «0» – рядок на введення. 

Щодо додатку 1, то в ньому ця помилка виправляється аналогічно наведеному вище, тільки роль графи 10 в таблиці відіграє графа 25 (із тими ж самими ознаками 1 і 0).

В додатку 5 ця помилка теж виправляється аналогічно, а роль графи 10 відіграє графа 20.

Тобто, правила виправлення «недоходних» помилок в таблицях єдиної звітності уніфікували. І тепер вони здійснюються однаково.

 

І ще..

Наприкінці нагадаємо правила зазначення в єдиній «зарплатній» звітності ідентифікаційного коду. Адже крім того, що він має бути правильним (тобто, відповідати даним реєстру фізосіб – платників податків), його ще і зазначити в звітності слід правильно!

Заповнення клітинок у графі «Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта» до єдиної звітності проводиться зліва направо, пропуски (пробіли) при цьому не допускаються. 

Мінімальна кількість знаків у даній графі – 8. 

Податковому агенту не потрібно у графі «Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта» доповнювати зліва направо нулями інформацію про серію та номер паспорта фізичної особи.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»