• Посилання скопійовано

Подали єдину звітність за неуповноважений підрозділ замість головного підприємства: як виправити?

У разі незаповнення рядка 033 при поданні єдиної звітності за відокремлений підрозділ, така звітність вважається поданою платником податку як за головне підприємство. Для того, щоб виправити цю помилку, слід подати Розрахунок з типом «Уточнюючий»

Подали єдину звітність за неуповноважений підрозділ замість головного підприємства: як виправити?

Коментар до ІПК ДПС від 12.08.2021 р. №2993/ІПК/99-00-04-03-03-05

Нагадаємо, що податківці вже наводили правила заповнення єдиної звітності (Розрахунку)  податковими агентами у разі наявності відокремлених підрозділів.

По-перше, при поданні платником Розрахунку юридичною особою (головним підприємством) такий Розрахунок буде містити інформацію щодо сум нарахованого ЄСВ як щодо застрахованих осіб головного підприємства, так і щодо всіх застрахованих осіб його структурних підрозділів.

По-друге, головне підприємство має заповнювати окремий Розрахунок за відокремлений підрозділ зі зазначенням в рядку «033» повного найменування відокремленого підрозділу, за який подається такий Розрахунок та Додаток №4ДФ по цьому підрозділу.

По-третє, якщо підприємство має декілька неуповноважених підрозділів, місцезнаходженням яких є різні територіальні громади (райони, місця), та перебуває за них на обліку в різних ДПІ, то податковий агент подає Розрахунки з додатками 4ДФ по кожному такому підрозділу, в якому зазначає рядок «033» з обов’язковою повною назвою відокремленого підрозділу.

Якщо підприємство має декілька неуповноважених підрозділів на території однієї територіальної громади (району, міста) та перебуває за них на обліку в одному ДПС,  то за такі підрозділи платник податку подає один Розрахунок. У ньому зазначається рядок «033» з обов’язковою повною назвою одного з таких відокремлених підрозділів, та додаток 4ДФ до Розрахунку, в якому відображає інформацію по всіх найманих особах цих підрозділів. Про це ми писали тут.

Податківці у коментованій ІПК навели найпоширеніші помилки щодо рядка 033:

  • не заповнено рядок 033 заголовної частини Розрахунку;
  • у звітах за відокремлений підрозділ зазначено показники з ЄСВ.

Так, у разі незаповнення цього рядка у Розрахунку, він вважається поданим платником податку як за головне підприємство – юридичну особу. Відповідно, якщо такий неправильно заповнений «звітний» Розрахунок був прийнятий ПФУ першим, то він трактується як поданий за юридичну особу, а приймання ще одного «звітного» Розрахунку за юридичну особу в інформаційно-телекомунікаційних системах ПФУ не передбачено.

Тож для подання Розрахунку за головне підприємство, як вимагають податківці, необхідно подати Розрахунок з типом «Уточнюючий».

При цьому податківці нагадали, що у разі встановлення помилок при заповненні Розрахунку (у тому числі за відокремлені підрозділи) та Додатку №4ДФ проводяться коригування відповідно до розділу 5 зазначеного Порядку.

Відповідно до п. 2 розділу 5 Порядку поданим і прийнятим до граничного строку подання вважається Розрахунок, який прийнятий контролюючим органом та пройшов всі контролі, у тому числі під час завантаження до Реєстру страхувальників та до Реєстру застрахованих осіб, залишається чинним під час прийняття контролюючим органом наступного Розрахунку за такий звітний (податковий) період.

На підставі такого Розрахунку здійснюється коригування необхідних реквізитів та показників як у межах звітного (податкового) періоду, так і поза його межами.

Водночас у разі необхідності проведення коригувань Розрахунку з типом «Звітний» до закінчення строку його подання подається Розрахунок з типом «Звітний новий» (п. 3 розділу 5 Порядку).

У разі необхідності проведення коригувань Розрахунку з типом «Звітний новий» до закінчення строку його подання подається Розрахунок з типом «Звітний новий» (п. 4 розділу 5 Порядку). При цьому згідно з п. 5 розділу 5 Порядку Розрахунок з типом «Уточнюючий» подається після закінчення строку подання розрахунку з типом «Звітний» та/або «Звітний новий». Уточнюючий Розрахунок може подаватися як за звітний період, так і за попередні періоди.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»