• Посилання скопійовано

Особливості заповнення заяви нерезидентами за формою №1-ОПН

У разі подання заяви за ф. №1-ОПН з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» заповнюються тільки розділи І, III, IV та VIII

Особливості заповнення заяви нерезидентами за формою №1-ОПН

Шевченківська ДПІ повідомляє, що відповідно до пп. 4.24.4 розділу IV Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588 із змінами та доповненнями (далі – Порядок №1588), для взяття на облік нерезидента (іноземної компанії, організації), а також відокремленого підрозділу нерезидента, у тому числі постійного представництва нерезидента, подається до контролюючого органу заява за формою №1-ОПН (далі – Заява за ф. №1-ОПН), наведена у додатку 6 до Порядку №1588.

Заява за ф. №1-ОПН заповнюється наступним чином:

проставляються відповідні позначки «V» або «+» у комірках: «Іноземна компанія, організація» або «Відокремлений підрозділ іноземної компанії, організації» або «Відокремлений підрозділ відповідає визначенню постійного представництва нерезидента згідно з пп. 14.1.193 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України».

Аналогічно проставляються позначки у комірках, де вказуються причини («Взяття на облік за основним місцем обліку», «Реєстрація платником податку на прибуток», «Перереєстрація/зміни», «Зміна місцезнаходження, пов'язана із зміною контролюючого органу», «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку»,

«Включення/невключення до Реєстру великих платників податків (для постійних представництв)», «Зняття ознаки / закриття») подання Заяви за ф. №1-ОПН.

У розд. І «Найменування контролюючого органу, до якого подається заява» зазначається найменування контролюючого органу до якого подається Заява за ф. №1-ОПН.

У розд. II «Дані про підстави» – зазначається відповідні підстави для взяття на облік/внесення змін або реєстрацію платником податку на прибуток або зняття ознаки платника податку на прибуток. Одночасно може бути зазначено декілька підстав.

У разі встановлення відмітки у рядку 2 «придбання нерухомого майна або майнових прав на таке майно в Україні» та у рядку 2 «здійснення господарської діяльності на території України через постійне представництво, яке не відповідає визначенню відокремленого підрозділу (п. 133.3 ПКУ)» подається повідомлення за ф.20-01111.

У разі вибору підстави для зняття ознаки платника податку на прибуток» заповнюються рядок 1 «припинення господарської діяльності через постійне представництво (постійні представництва)» або рядок 2 «виконання обов’язків платника, пов’язаних з набуття права власності на інвестиційний актив» або рядок 3«відмова іноземної компанії від статусу податкового резидента України».

У розд. III в полі «Податковий номер заявника на території України» – не заповнюється у разі взяття на облік іноземної компанії, організації, яка не перебуває на обліку.

При подачі заяви зі змінами, зазначається код ЄДРПОУ або зазначається 9-ти значний податковий номер, що присвоюється контролюючим органом.

У розд. IV «Повне найменування українською мовою» зазначається повне найменування нерезидента, яке зазначене у нотаріально засвідченому перекладі українською мовою копії витягу з відповідного бізнес-реєстру (торговельного, банківського або іншого реєстру, в якому фіксується факт державної реєстрації компанії, організації), виданого в країні реєстрації іноземної компанії, організації та легалізованого в установленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, що супроводжується нотаріально засвідченим перекладом українською мовою (далі – Реєстраційні документи).

У розд. V «Місцезнаходження на території України» – зазначається податкова адреса (місцезнаходження) в Україні нерезидента або представника нерезидента (адреса місця реєстрації (проживання) в Україні, за яким контролюючі органи можуть здійснювати зв’язок.

У розд. VI «Адреса електронної пошти» – адреси електронних поштових скриньок, зареєстрованих як на території України так і за кордоном.

У розд. VII «Керівник або представник» – зазначається прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) та реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі – РНОКІ111) або серія (за наявності) номер паспорта представника нерезидента, та його контактний номер телефону, факсу.

У розд. VIII «Особа, відповідальна за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» – РНОКПП (за наявності) або серія та/або номер паспорта (лише для фізичних осіб – платників податків, які мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта), прізвище, ім’я, по батькові, номера телефону, факсу та дата призначення на посаду.

У розд. IX «Дані про іноземну компанію (у країні її реєстрації)» – відповідні дані вносяться на підставі відповідних документів або законодавства іноземної країни, що регулює реєстрацію.

У розд. X «Вид діяльності» – код та найменування основного виду економічної діяльності нерезидента у країні його реєстрації, приведеного методом аналогії у відповідність до Класифікатора видів економічної діяльності ДК 009:2010.

У розд. XI «Відомості про рахунки в банках України» – зазначаються всі відкриті рахунки в банках України До Заяви за ф. №1-ОПН подається додаток «Відомості про відокремлені підрозділи на території України» (далі – Додаток), у разі якщо є відмітка у рядку 1 п. 1 (відкриття на території України відокремлених підрозділів), та у рядку 1 п. 2 (здійснення господарської діяльності на території України через постійне представництво, яке відповідає визначенню відокремленого підрозділу (п. 133.3 ПКУ)) розд. II заяви за ф. №1-ОПН, який заповнюється наступним чином:

  • у рядку «Податковий номер» зазначається податковий номер платника податку (код ЄДРПОУ),
  • у рядку «Найменування українською мовою» – повне найменування відокремленого підрозділу із документа про акредитацію (реєстрацію, легалізацію) відокремленого підрозділу нерезидента на території України.

При цьому, якщо відокремлений підрозділ відповідає визначенню постійного представництва нерезидента найменування відокремленого підрозділу починається зі слів «Постійне представництво» та проставляються відповідна позначки «V» або «+» у рядку «Відокремлений підрозділ відповідає визначенню постійного представництва нерезидента згідно з пп. 14.1.193 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу України»;

у рядку «Місцезнаходження на території України» – зазначається податкова адреса (місцезнаходження) відокремленого підрозділу в Україні, за яким контролюючі органи можуть здійснювати зв’язок;

у рядку «Дані про акредитацію (реєстрацію, легалізацію) на території України – заповнюються відповідно даним із документа про акредитацію (реєстрацію, легалізацію) відокремленого підрозділу нерезидента на території України;

у рядку «Дані про закриття відокремленого підрозділу в Україні» – зазначається найменування органу, який прийняв рішення про закриття відокремленого підрозділу, дата та номер такого рішення;

у рядку «Організаційно-правова форма» – зазначається код та назва організаційно-правової форми відокремленого підрозділу;

У разі подання Заяви за ф. №1-ОПН з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» заповнюються тільки розділи І, III, IV, та VIII.

Джерело: ДПС у Харківській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»