• Посилання скопійовано

Декларацію з рентної плати доповнять ще одним додатком

ДПСУ оприлюднила проєкт змін до декларації з рентної плати. Пропонується доповнити форму новим додатком 2-2 «Розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини під час виконання угоди про розподіл продукції»

Декларацію з рентної плати доповнять ще одним додатком

22 вересня 2021 року ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну (завантажити), яким пропонується внести зміни до форми Податкової декларації з рентної плати.

Весь перелік змін дивіться тут>>

 

Чому вносяться зміни?

Як зазначено у пояснювальній записці, у 2020 році Україна уклала декілька Угод про розподіл продукції з Акціонерним товариством «Укргазвидобування», згідно з якими АТ «Укргазвидобування» визнано інвестором (оператором) Угоди та відповідно до ст. 338 ПКУ має обов’язок декларувати податкові зобов’язання з рентної плати.

Відповідно до п. 338.1 ПКУ порядок обчислення, ставки рентної плати, умови і порядок її сплати та подання звітності під час виконання Угод визначаються такими Угодами. При цьому податковим (звітним) періодом для справляння рентної плати під час виконання Угоди визначено календарний квартал.

Чинна форма декларації з рентної плати містить, зокрема, розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини (додаток 2-1 до Декларації), що подається платниками рентної плати за видобуті обсяги вуглеводневої сировини, для яких податковим (звітним) періодом визначено календарний місяць. А це не відповідає встановленому п. 338.1 ПКУ порядку справляння рентної плати інвесторами (операторами) під час виконання Угод.

 

Що пропонується?

Проєктом наказу Мінфіну пропонується доповнити форму декларації новим додатком 2-2 «Розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини під час виконання угоди про розподіл продукції» (завантажити). Ним забезпечено умови виконання норми ст. 338 ПКУ щодо декларування податкових зобов’язань з рентної плати інвестором (оператором) за Угодою, податковим (звітним) періодом для якої визначено календарний квартал, та відображення показників такого розрахунку у декларації.

У зв'язку з цим у самій формі декларації з рентної плати:

  • у рядках 4.1, 4.1.1 - 4.1.3 цифри та слово "1 та 2-1" замінять цифрами та словом "1, 2-1 та 2-2";
  • рядок 5 буде викладено у новій редакції.

 

Коли наберуть чинності зміни?

У разі затвердження цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

А наразі зауваження та пропозиції до проєкту наказу можуть надсилатися протягом одного місяця з дати його оприлюднення на адресу:

  • Державна податкова служба України, Департамент податкового адміністрування, Львівська площа, 8, м. Київ, 04053, електронну – d.tuganova@tax.gov.ua,
  • до Державної регуляторної служби України на поштову адресу: вул. Арсенальна, 9/11, м. Київ, 01011.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»