• Посилання скопійовано

Для Facebook і Google затвердили окрему декларацію з ПДВ

Мінфін затвердив форму спрощеної декларації з ПДВ для електронних послуг нерезидентів, які надаються фізичним особам у сфері реклами та Порядок її заповнення. Звітувати нерезидентам за цією декларацією слід буде з 2022 року

Для Facebook і Google затвердили окрему декларацію з ПДВ

Нагадаємо, що 2 липня набрав чинності (за винятком кількох норм) Закон від 03.06.2021 р. №1525-IX щодо оподаткування електронних послуг нерезидентів. Після цього іноземні компанії, які постачають українцям електронні послуги, зобов'язані зареєструватися платниками ПДВ за спрощеною процедурою через спеціальний електронний сервіс, якщо загальна сума від здійснення відповідних операцій перевищує 1 млн грн на рік. З 2022 року нерезиденти складатимуть спрощену звітність в електронній формі.

Саме для цього Мінфін затвердив своїм Наказом від 21.10.2021 р. №555:

  • форму спрощеної податкової декларації з податку на додану вартість;
  • форму уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;
  • Порядок заповнення і подання спрощеної податкової звітності з податку на додану вартість.

 

Звітний (податковий) період та строки подання декларації

Звітний (податковий) період дорівнює одному календарному кварталу.

Особа-нерезидент, зареєстрована як платник ПДВ відповідно до п. 208-1.2 ПКУ, складає і подає декларацію протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, незалежно від того, чи здійснювалося нерезидентом протягом звітного (податкового) періоду постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

 

Порядок оформлення та подання податкової звітності

Декларація подається особою-нерезидентом, зареєстрованою як платник ПДВ, або представником нерезидента, якого електронно дистанційно ідентифіковано, у визначений у пункті 2 розділу II цього Порядку строк за формою, затвердженою на дату подання.

Декларація та уточнюючий розрахунок до неї заповнюються державною або англійською мовою.

Форми декларації та уточнюючого розрахунку розміщуються на спеціальному портальному рішенні для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги.

Усі показники у податковій звітності проставляються в іноземній валюті (євро або долар США), яку обрано при реєстрації платником податку та в якій сплачується податок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

Особа-нерезидент, зареєстрована як платник ПДВ, самостійно обчислює суму податкового зобов’язання, яку зазначає у податковій звітності.

У рядках розділу І податкової звітності, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються.

Податкове зобов’язання, самостійно визначене особою-нерезидентом, зареєстрованою як платник ПДВ, вважається узгодженим з дня подання декларації до контролюючого органу і не може бути оскаржене платником податку в адміністративному або судовому порядку.

Після подання декларації за звітний (податковий) період особа-нерезидент, зареєстрована як платник ПДВ, має право до закінчення граничного терміну подання декларації за такий саме період подати звітну нову декларацію з виправленими показниками.

 

Коли набере чинність Наказ №555

Цей наказ набирає чинності з 1 січня 2022 року, але не раніше дня його офіційного опублікування. Наказ №555 опубліковано в "Офіційному віснику" від 23.11.2021 р. №89. Відповідно, його норми почнуть діяти з 1 січня 2022 року.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»