• Посилання скопійовано

Особливості відображення подарунків у додатку №4ДФ до єдиної звітності

Якщо вартість подарунків не перевищує неоподатковуваний розмір (у 2022 році – 1500 грн), у додатку 4ДФ слід зазначати ознаку 160. Сума перевищення відображається у Додатку 4ДФ за ознакою доходу «126»

Особливості відображення подарунків у додатку №4ДФ до єдиної звітності

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом ІV ПКУ, відповідно до пп. 163.1.1 якого об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Доходи, які включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначено п. 164.2 ПКУ, а саме:

  • дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно пп. 164.2.10 ПКУ;
  • дохід, отриманий платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ), у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни (абз. «е» пп. 164.2.17 ПКУ).

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, вартість подарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) – у частині, що не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (пп. 165.1.39 ПКУ).

Якщо додаткове благо надається в негрошовій формі, сума податку об’єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ПКУ (абз. «е» пп. 164.2.17 ПКУ).

Відповідно до п. 164.5 ПКУ під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою: К = 100 : (100 - Сп), де К – коефіцієнт; Сп – ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування (при цьому вказана сума перевищення також є об’єктом оподаткування військовим збором без застосування коефіцієнта).

Згідно з п. 174.6 ПКУ доходи у вигляді подарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юридичною/самозайнятою особою, оподатковуються на загальних підставах, передбачених розд. IV ПКУ для оподаткування додаткового блага.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету здійснюється у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Податковий агент, поняття якого наведено у пп. 14.1.180 ПКУ, що нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримати податок на доходи фізичних осіб із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18%, визначену ст. 167 ПКУ.

Водночас порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску затверджено наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4 (у редакції наказу Мінфіну від 15.12.2020 р. №773).

Враховуючи зазначене, при наданні юридичною особою подарунків фізичній особі в негрошовій формі декілька разів на рік (в різних місяцях) не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку вартість подарунків наданих такому платнику юридичною особою, яка у розрахунку на місяць не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року, тобто пп. 165.1.39 ПКУ застосовується до вартості подарунків окремо по кожному місяцю та у додатку 4ДФ до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (надалі – Додаток 4ДФ) відображається за ознакою доходу «160».

При цьому, якщо вартість подарунків перевищує вказаний розмір, то дохід у вигляді суми такого перевищення включається до загального місячного (річного) оподаткованого доходу платника податку як додаткове благо і оподатковується податком на доходи фізичних осіб з урахуванням положень п. 164.5 ПКУ та у Додатку 4ДФ відображається за ознакою доходу «126».

***

Читайте також: Надаєте подарункові сертифікати працівникам: що з ПДФО?

***

Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»