• Посилання скопійовано

Зробили помилку в акцизній декларації: як виправити?

Податківці навели порядок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах у складі звітної (нової звітної) декларації акцизного податку

Зробили помилку в акцизній декларації: як виправити?

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що форму декларації акцизного податку (далі – Декларація), Порядок її заповнення та подання затверджено наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. №14 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок №14).

Пунктом 50.1 ПКУ встановлено, що платник податків, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, за винятком випадків, установлених п. 50.2 ПКУ:

  • або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відс. від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку.
  • або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п’яти відс. від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Відповідно до п. 16 розд. ІІІ Порядку №14 платник, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт недоплати – заниження податкового зобов’язання минулих звітних (податкових) періодів, зобов’язаний подати:

  • або уточнюючу Декларацію разом із розрахунком суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах, і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відс. такої суми до подання уточнюючої Декларації;
  • або розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах, у складі звітної (звітної нової) Декларації за звітний (податковий) період, що настає за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, і сплатити суму податкового зобов’язання за звітний (податковий) період, суму недоплати та штраф у розмірі п’яти відс. суми такої недоплати до подання звітної (звітної нової) Декларації.

Відповідно до п. 12 розд. V Порядку №14 Додаток 8 «Розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах» (далі – Додаток 8) подається до уточнюючої Декларації і заповнюється в такому порядку:

  • у рядку 1 вказуються суми податку, зазначені в Декларації, показники за період, у якому виявлено помилку;
  • у рядку 2, що заповнюється в такому самому порядку, що й рядок 1, зазначаються виправлені суми податку, зазначені в уточнюючій Декларації у звітному періоді;
  • у рядку 3 зазначаються суми податку, які збільшують суму податкового зобов’язання, що уточнюється;
  • у рядку 4 зазначаються суми податку, які зменшують суму податкового зобов’язання, що уточнюється;
  • у рядку 5 зазначається нарахована сума штрафу у розмірі 3 відс. відповідно до пп. «а» абзацу третього п. 50.1 ПКУ у разі, якщо у рядку 3 зазначається збільшення податкових зобов’язань за рахунок уточнення;
  • у рядку 6 зазначається сума штрафу в розмірі 5 відс. суми недоплати відповідно до пп. «б» абзацу третього п. 50.1 ПКУ у разі подання звітної Декларації, що визначається у розмірі 5 відс. числового значення рядка 3;
  • у рядку 7 зазначається сума пені, що нараховується платником самостійно у порядку, встановленому відповідно до пп. 129.1.3 ПКУ, у разі, якщо у рядку 3 розрахунку зазначається збільшення податкових зобов’язань за рахунок уточнення.

У рядку 8 Додатка 8 стисло викладається суть помилки, чисельні показники якої відображаються у рядках 1 – 4 відповідної колонки Додатка 8.

***

А найбільша спільнота бухгалтерів в Україні – у нашій групі на Facebook

Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»