• Посилання скопійовано

Які документи засвідчують нотаріуси під час війни без спецбланків?

З 6 березня без використання спеціальних бланків нотаріальних документів вчиняються такі нотаріальні дії: посвідчуються довіреності, заповіти та засвідчується справжність підпису на документах

Які  документи засвідчують нотаріуси під час війни без спецбланків?

Мін'юст повідомляє, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (зі змінами) з 06 березня 2022 року без використання спеціальних бланків нотаріальних документів вчиняються такі нотаріальнії дії:

  • посвідчується довіреності;
  • посвідчуються заповіти;
  • засвідчується справжність підпису на документах.
Ці нотаріальні документи викладаються на білих аркушах паперу з нанесенням певних обов’язкових реквізитів.
️Звертаємо увагу, що вчинення вищевказаних нотаріальних дій з використанням спеціальних бланків нотаріальних документів не є порушенням вимог законодавства, однак нотаріусам рекомендовано заощаджувати спеціальні бланки з метою їх витрачання для більш важливих нотаріальних дій (посвідчення договорів тощо).
Слід зазначити, що довіреності та заповіти, посвідчені без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, підлягають обов’язковій реєстрації у Єдиному реєстрі довіреностей та Спадковому реєстрі.
В умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до цих реєстрів як посвідчення заповіту (внесення змін до нього та його скасування), так і посвідчення довіреності (припинення її дії) здійснюється без використання цих реєстрів з подальшим внесенням до них відповідних відомостей протягом п’яти робочих днів з дня відновлення такого доступу.
Для реєстрації довіреностей та заповітів, посвідчених без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, в Єдиному реєстрі довіреностей та Спадковому реєстрі встановлюється позначка «Без бланків».

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»