• Посилання скопійовано

Затверджено нову форму декларації з плати за землю

Декларацію приводять у відповідність до чинного законодавства, а саме до п. 86 розд. I Закону від 30.11.2021 р. №1914-IX

Затверджено нову форму декларації з плати за землю

Мінфін наказом від 18.02.2022 р. №83 (зареєстрований в Мін'юсті від 07.03.2022 р. за №303/37639) виклав у новій редакції Податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Декларацію приводять у відповідність до чинного законодавства, а саме до п. 86 розд. I Закону від 30.11.2021 р. №1914-IX. Докладно про те, які зміни вніс тоді цей закон до ПКУ в частині плати за землю, ми розповідали тут.

 

Що змінюється?

1. КАТОТТГ замість КОАТУУ. Нагадаємо, що Указом Президента №180/2021 введено в дію рішення РНБО від 15.04.2021 р. «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади». Зокрема, вирішено забезпечити з 1 липня 2021 року  використання в роботі центральних органів виконавчої влади Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, який впроваджується на заміну Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України. Кодифікатор має 19 символів, а Класифікатор – 10. Відповідно у декларації код КОАТУУ (10 символів) замінюється на код КАТОТТГ (19 символів).

2. Зміни у поданні уточнюючих декларацій. Для зменшення помилок (розбіжностей) при поданні уточнюючих податкових декларацій, забезпечення спрощення ведення автоматизованого обліку та аналізу поданих документів, як з боку платників, так і контролюючих органів, а також розширення надалі сервісного обслуговування платників запроваджується позиція «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється». Заповнюється цей рядок лише у разі проставляння відповідної відмітки про подання «уточнюючої» декларації.

3. Приведення у відповідність до інструкції з діловодства. А саме до Типової інструкції з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади, затвердженої постановою КМУ від 17.01.2018 р. № 55, зокрема, щодо застосування замість слів «ім’я», «ініціали» словосполучення «власне ім’я».

4. Нова форма передбачає місця для зазначення коду Кодифікатора (КАТОТТГ), інформації щодо кодів за КОАТУУ (КАТОТТГ) адміністративно-територіальних одиниць та адреси місць розташування об’єктів оподаткування, строку користування податковою пільгою у звітному періоді, виокремлення нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ПКУ.

5. Декларація з плати за землю (як зі земельного податку, так і орендної плати) доповнюється новою колонкою про період  володіння/користування з розбивкою на частку неповних і повних місяців. А при розрахунку орендної плати необхідно буде зазначати дату закінчення терміну дії договору оренди (у форматі дд.мм.рррр).

 

Коли набере чинності нова форма?

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 16.03.2022 р. не опублікований.

Відповідно до п. 46.6 ПКУ нові форми декларацій набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. Тобто оновлену форму декларації слід буде подавати за період, починаючи з 2023 року, а за 2022 рік звітувати ще слід буде за старою формою.

Хоча податківці можуть, як зазвичай, рекомендувати подавати вже оновлену форму за поточні звітні періоди. Якщо будуть такі роз’яснення, ми вас обов’язково повідомимо.

 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»