• Посилання скопійовано

За І квартал 2022 року роботодавці мають подавати ще квартальну єдину звітність

За І квартал слід складати ще квартальну єдину звітність щодо доходів, нарахованих (виплачених) фізособам, та ПДФО, ВЗ та ЄСВ з таких доходів. До того ж поки так й не прийнято ВРУ закон про введення щомісячної єдиної звітності

За І квартал 2022 року роботодавці мають подавати ще квартальну єдину звітність

Питання, коли роботодавцю у 2022 році подавати єдину звітність, могло б здивувати когось, хто почув би його аж у квітні. Нас – ні. Адже ми розуміємо: і під час карантину, і під час війни багато суб’єктів господарювання відкладали питання податкової звітності на потім. І це легально. Хоча як тільки з’явиться можливість відзвітувати, це краще зробити, і якнайшвидше. Просто тому, що відновлювати облік набагато складніше, ніж його вести.

Проте питання, яким є зараз звітний податковий період для податкових агентів фізосіб, хвилює не лише роботодавців, а й депутатів. І не дарма, адже ще більше це питання хвилює ФСС та ПФУ, які не можуть призначати виплати фізособам (пенсії, лікарняні, декретні) до тих пір, поки роботодавець не відзвітує за місяці, які передують страховому випадку.

 

Що відбувається зараз?

Зараз продовжується ситуація, про яку ми говорили при аналізі першої форми єдиного звіту.

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску подається за звітний період - квартал. Це чітко зазначено в обов’язках податкового агента у пп. «б» п. 176.2 ПКУ.  

Тобто перший квартал закінчився, і у податкового агента є 40 днів на подання цього звіту.

У разі необхідності призначення поза межами звітного періоду застрахованим особам пенсії, матеріального забезпечення чи страхових виплат та які містять інформацію виключно щодо таких осіб платниками ЄСВ, подається Податковий розрахунок з типом форми «Звітний» як «Довідковий». При цьому термін подання такого розрахунку чинним законодавством не передбачено. Тобто він подається за потреби!

При цьому цей звіт подається протягом звітного кварталу в разі настання події, що вимагає такого подання (призначення виплати або інших соціальних виплат застрахованій особі).

Якщо підприємство не встигає подати «Довідковий» звіт до кінця кварталу, в якому настала подія, то далі інформація подається вже у звіті з типом «Звітний». Окремо формувати довідковий Розрахунок після закінчення звітного кварталу не потрібно.

Як скласти «Довідковий» звіт і чи треба дублювати зазначену в ньому інформацію у «Звітній» формі звіту, читайте тут.

У які строки радять подавати «Довідковий» звіт ПФУ та ФСС, читайте тут.

Проте ця відсутність чітко встановлених строків подання «Довідкового» звіту не подобалася ні роботодавцям (які змушені звітувати частіше, ніж раніше), ні Фондам (які змушені чекати, поки роботодавець відзвітує). Тому виникла ідея знову зробити звіт щомісячним (а «Довідковий» його тип – скасувати).

 

Перша спроба – невдала

Минулого року ми вже писали про те, що ПФУ розмістив у себе на сайті, а Уряд потім підтримав законопроєкт щодо того, щоб зробити єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ щомісячною.

Йдеться про законопроєкт №6120, про внесення якого до ВРУ ми повідомляли тут. Проте, як ви можете побачити з картки проходження цього законопроєкту, попри підтримку Уряду та ПФУ він так і не став законом. І досі його статус «Опрацьовується в комітеті». І є велика вірогідність, що його скоро знімуть з розгляду. Адже з’явився інший законопроєкт.

 

Друга спроба – вдала?

Нещодавно ми повідомляли, що ВРУ проголосувала у першому читанні за законопроєкт №7233. Серед змін є й така: змінюється період подання звітності про суми доходу, нарахованого на користь фізичних осіб із кварталу на місяць.

Наразі цей законопроєкт готується до другого читання. Але оскільки він містить важливі під час війни податкові зміни, скоріш за все, його проголосують в ВРУ досить швидко.

Звісно, гарантувати, що ця зміна в законі залишиться, ми наразі не можемо. Тому, як і ви, будемо уважно стежити за станом проходження цього законопроєкту і аналізуватимо його текст після опублікування.

Зараз чітко сказати можна лише одне: за 1 квартал 2022 року роботодавець подає все ще квартальний звіт!

 

UPD від 20.04.2022

 

Зауважимо, що  станом на 20 квітня законопроєкт №7233 так й не  прийнято у ІІ читанні. Про це повідомимо окремо.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»