• Посилання скопійовано

Про членство працівників у профспілці роботодавці більше не зобов'язані звітувати!

З 16 квітня зі Закону про ЄСВ виключили норми щодо необхідності зазначати в єдиній зарплатній звітності інформацію про членство у профспілковій організації

Про членство працівників у профспілці роботодавці більше не зобов'язані звітувати!

Нагадаємо, що раніше Законом №1962-IX в Закон про ЄСВ внесли зміни, за якими платників ЄСВ зобов'язали подавати у звітності інформацію, зокрема, про членство у профспілковій організації. Зміна ця відбулася не так давно, тому в Порядок складання єдиної звітності нових правил для відображення інформації про членство у профспілці так й не внесли. Тобто обов'язок був, а як його виконувати, було невідомо.

Крапку в цьому питанні поставив Закон № 2173, яким з 16 квітня було внесено зміни до Закону про ЄСВ. Зокрема, з пункту 4 частини другої статті 6 Закону про ЄСВ виключено норму про обов'язок роботодавця відображати в єдиній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ інформацію про членство у профспілковій організації. Отже, такий обов'язок проіснував дуже недовго та не мав особливих наслідків.

Довідково: про набрання чинності Закону №2173 ми писали тут.  У цій новині ми поговоримо про зміни у Законі про ЄСВ. В попередньому матеріалі розповіли про єдиний податок. І трохи – про податок на прибуток щодо перехідних та післявоєнних операцій. Про решта змін, зокрема, про оновлені правила перевірок ДПС під час війни та про зміни в правилах оподаткування ПДВ  та митних процедур ввезення товарів, ми поговоримо в інших наших статтях найближчим часом.

Також законотворці внесли зміни до  абзацу першого частини першої ст. 17 Закону про ЄСВ. Нею регламентовано правила використання поданої роботодавцями інформації.

Через виключення норми щодо відображення в єдиній звітності членства у профспілках, з цієї статті виключено необхідність використання цієї інформації для виявлення  належності або неналежності осіб, які працюють, забезпечують себе роботою самостійно або навчаються, до профспілок з метою здійснення прав та виконання обов’язків у сфері трудових правовідносин.

З цією ж метою з  абз. 5 частини п’ятої ст. 17 Закону про ЄСВ виключили згадку про те, що інформація з Державного реєстру щодо належності або неналежності осіб, які працюють, забезпечують себе роботою самостійно або навчаються, до профспілок може надаватися органам державної влади для здійснення прав та виконання обов’язків у сфері трудових правовідносин у порядку, що затверджується Пенсійним фондом за погодженням Мінсоцполітики.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»