• Посилання скопійовано

Архів у смартфоні: презентовано міжархівний пошуковий портал

11 травня 2022 року в Укрінформі Державною архівною службою України презентовано Міжархівний пошуковий портал, який дає можливість доступу через єдине вікно до цифрових ресурсів архівів в режимі 24/7

Архів у смартфоні: презентовано міжархівний пошуковий портал

Міністерства юстиції України розповідає, що 11 травня 2022 року в Укрінформі Державною архівною службою України презентовано Міжархівний пошуковий портал, який дає можливість доступу через єдине вікно до цифрових ресурсів архівів в режимі 24/7.

Анатолій Хромов зазначив, що це знакова подія, яка у перспективі змінить вектор діяльності державних архівів. «Ми не відмовилися від своїх планів, і сьогодні в умовах реального часу мільйонам користувачів світу навіть в умовах війни, ми можемо представити пілотну версію важливого ресурсу, який спрощує життя архівістів та користувачів. На єдиній платформі з доступом через єдине вікно представлено цифрові ресурси трьох центральних державних архівів України, разом це майже 1,5 млн повнотекстових сканкопій архівних документів, до яких створено повноцінний пошуковий апарат. Йдеться про Центральний державний архів вищих органів влади та управління України, Центральний державний архів громадських об’єднань України, Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України.

У багатьох європейських країнах існують спеціальні платформи, які уніфікують пошук архівних документів і користувачі мають централізований доступ до оцифрованого надбання. Темпи оцифрування документів українськими державними архівами за останні роки зросли майже на 500%, зростає їх обсяг на сайтах архівів, але всі ці знімки створено в різні часи, на різних платформах, що ускладнює пошук, зауважив очільник Укрдержархіву. Він відмітив, що, «якби в ті часи, коли я писав свою дисертацію, був такий ресурс, то, думаю, процес написання значно скоротився. На такому ресурсі за ключовими словами можна віднайти в безоплатному онлайн-доступі сотні, тисячі документів». Це великий вклад архівів у розвиток наукового середовища та велика підтримка сімейних, журналістських, людських досліджень.

Анатолій Хромов закликав активно користуватися ресурсом, «адже нам важливо дізнатися думку користувачів: наскільки він зручний, ефективний і сучасний», – зауважив він. Скориставшись зворотним зв’язком користувачі можуть залишити свої враження та пропозиції.

Сьогодні, через обставини війни, немає можливості доєднати до Міжархівного пошукового порталу інші архівні установи, проте, Державна архівна служба України, планує в майбутньому долучення до нього всіх центральних та обласних архівів, щоб у перспективі стали доступними онлайн десятки мільйонів справ,  а це мільярди копій архівних документів.

Нині така можливість вже розглядається Державним архівом Київської області.

Довідково: Інформаційний ресурс створено за ініціативи та підтримки Анатолія Хромова, Голови Державної архівної служби України, ПП «Архівні інформаційні ресурси» у співпраці з Центральним державним архівом вищих органів влади та управління України, Центральним державним архівом громадських об’єднань України, Центральним державним архівом-музеєм літератури і мистецтва України на платформі ARCHIUM.

Відеозапис презентації доступний за посиланням.

Доступ до ресурсу>>

***

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»