• Посилання скопійовано

Коли слід подавати декларацію зі спецгрупи ЄП разом з додатком 2?

Подання декларації, яка містить в своєму складі Додаток 2 за період, відмінний від грудня допускається у разі: призначення пенсії, призначення матзабезпечення, страхових виплат та припинення підприємницької діяльності

Коли слід подавати декларацію зі спецгрупи ЄП разом з додатком 2?

ДПС у Тернопільській області повідомляє, що ДПС України, з метою єдиного підходу з питань визначення обов’язку подання звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку третьої групи, яка використовує особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема відсоткову ставку єдиного податку у розмірі 2 відсотків доходу, надала роз’яснення.

Так, на період воєнного стану підрозділ 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ доповнено пунктом 9.

Відповідно до пп. 9.4 пункту 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування (далі – платник єдиного податку 2%), встановлюється у розмірі 2 відсотки доходу.

Податковий (звітний) період для платників єдиного податку 2% дорівнює календарному місяцю.

Сума податкового зобов'язання, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання податкової декларації.

Підпунктом 9.7 п. 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ визначено, що платники єдиного податку 2%, подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду, крім окремих випадків.

Платники єдиного податку 2%, – при визначенні єдиного внеску подають звітність за звітний період – грудень, як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, в якій розраховують зобов'язання платників єдиного податку наростаючим підсумком та зазначають відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.

З огляду на викладене Міністерством фінансів України відповідно до п. 296,9, пп. 9.4, 9.6, 9.7 пункту 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ наказом від 26.04.2022 р. №124 затверджено форму податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в України (далі – декларація).

Форма декларації передбачає можливість подання в її складі, зокрема, Додатку 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 2).

Таким чином, при визначенні єдиного внеску, платники єдиного податку 2% в складі декларації за грудень подають Додаток 2, де в розрізі місяців податкового (звітного) року визначають базу нарахування та суму нарахованого єдиного внеску. При цьому строки подання для такої декларації встановлюються як для податкової декларації платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, тобто 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Подання декларації, що містить в своєму складі Додаток 2 за податковий (звітний) період, відмінний від грудня податкового (звітного) року, та яка не містить додаткових відміток щодо підстав включення Додатку 2 у зазначений період, суперечить вимогам ПКУ.

Водночас зазначаємо, що подання декларації, яка містить в своєму складі Додаток 2 за податковий (звітний) період, відмінний від грудня податкового (звітного) року допускається у разі:

  • призначення пенсії;
  • призначення матеріального забезпечення, страхових виплат;
  • державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

У такому випадку платник єдиного податку 2% зобов'язаний заповнити такі додаткові відмітки в декларації та Додатку 2:

  • в кінцевій частині декларації, а саме в частині Додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» подається поза межами звітного (податкового) періоду для призначення пенсії/матеріального забезпечення, страхових виплат» та в Додатку 2 в одному із полів розділу 5 «Тип форми», – у разі необхідності призначення пенсії або матеріального забезпечення, страхових виплат у вказаний період;
  • в Додатку 2 в розділі 6 – у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності у вказаний період.

Про це йдеться у листі ДПС України від 25.05.2022 р. №4183/7/99-00-24-03-01-07.

***

Читайте також: Декларація для спецгрупи ЄП за ставкою 2%: як складати та подавати?

***

Джерело: ДПС у Тернопільській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»