• Посилання скопійовано

Робота з ризиковими підприємствами та додаток РІ: «7 хвилин» з Вікторією Величко

Закінчується I квартал 2018 року і ми повинні подати фінансову та податкову звітність. А отже, цікавою є тема податкових різниць

Робота з ризиковими підприємствами та додаток РІ: «7 хвилин» з Вікторією Величко

Згідно зі ст. 140.5.4  ПКУ, платник податку на прибуток зобов’язаний надати позитивне коригування об’єкта оподаткування на вартість товарів, робіт чи послуг, що були придбані у деяких ризикових платників податків. Це коригування вважається доцільним на 30% вартості товарів, робіт чи послуг, що придбані: 

1) у нерезидента, в тому числі нерезидента пов’язаної особи, що зареєстрований в державах за переліком КМУ. В 2018 році діє новий перелік, затверджений постановою КМУ від 27.12.2017 р. №1045

2) у нерезидентів, організаційна правова форма яких включена до переліку, затвердженого КМУ. Це перелік згідно з постановою КМУ  від 04.07.2017 р. №480, який діє і в 2018 році.

 

Щодо позитивної різниці

Податковий кодекс дає можливість не виконувати це коригування лише в одному випадку –  якщо у вас є документація, яка підтверджує, що ваші ціни відповідають умовам або правилам витягнутої руки. Тобто якщо ви придбали товари, роботи чи послуги в I кварталі 2018 року, у ризикових підприємств за переліками №1045 або №480, потрібно надати позитивне коригування на 30% вартості або затвердити ціни за правилом витягнутої руки.

Що це означає? Ви повинні надати документацію за ст. 39 ПКУ (тобто це документація, як у трансфертному ціноутворенні). Якщо такої можливості немає або ви не готові впродовж I  кварталу скласти таку документацію (тобто затвердити ці правила витягнутої руки і довести, що ціна є звичайною), то слід надати це коригування. 

Позитивне коригування  не виконується, якщо ця операція є контрольованою і платник податку має документацію за статтею 39 ПКУ. Але податківці дуже вчасно надали цікаву консультацію. Вони зазначили: якщо ви не маєте документації, що підтверджує вашу ціну за правилом витягнутої руки, ви повинні надати це коригування (тобто позитивне коригування) і збільшити об’єкт оподаткування. 

Отже, якщо ви придбаєте товари, роботи чи послуги у ризикових країнах в I кварталі або у ризикових підприємств за переліком №480, ви повинні надати коригування 30% або відразу за результатами I кварталу скласти документацію за правилами статті 39 ПКУ і за цією документацією підтвердити, що ваша ціна відповідає правилам витягнутої руки.

В останньому абзаці статті 140.5.4 ПКУ визначено правило цього коригування, якщо ціна не відповідає правилу витягнутої руки : «Якщо ціна придбання товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг перевищує їх ціну, визначену за принципом "витягнутої руки" відповідно до процедури, встановленої статтею 39 цього Кодексу, коригування фінансового результату до оподаткування здійснюється на розмір різниці між вартістю придбання та вартістю, визначеною виходячи з рівня ціни, визначеної за принципом "витягнутої руки"». 

Тобто коригуємо на різницю, якщо ціна не відповідає. Якщо ж є докази, що ціна є звичайною та відповідає правилу витягнутої руки, ніякого коригування робити не потрібно. 

 

Але є одна особливість… 

Підприємства, які мають ці операції як контрольовані, можуть не використовувати це коригування. Проте підтвердити свою звичайну ціну вони можуть лише тоді, коли в них закінчився рік і вони мають повну інформацію щодо цього правила. 

А отже, якщо у вас є своя співставна операція на своєму підприємстві, ви можете це доводити і впродовж кварталу. Тобто, якщо у вас, наприклад, є придбання товарів з території Кіпру і такого ж товару, у такій ж співставній операції в Україні, і у не пов’язаній особі (тобто це однакові операції, які можуть бути співставними і це все було в першому кварталі та можна вважати, що і операція, і товар є співставні), тоді ви маєте всі підстави для того щоб обґрунтувати цю ціну за принципом витягнутої руки. Тобто довести і скласти документацію за статтею 39 ПКУ. Якщо така можливість є, у вас буде об’єкт оподаткування без коригування. Якщо такої можливості немає і, наприклад, в другому кварталі до вас прийде перевірка і вона буде включати і перший квартал 2018 року,  то ви повинні будете зробити коригування.Коли його не буде, податківці зможуть на вас накласти штрафні санкції і ви зобов’язані будете доплатити податок на прибуток. 

Отже, якщо впродовж кварталу ви можете скласти документацію та підтвердити ці правила, це коригування не робиться. Якщо ви не можете скласти документацію і у вас немає підґрунтя для визначення ціни за принципом витягнутої руки, ви повинні за статтею 140.5.4 ПКУ виконати позитивне коригування за пунктом 3.1.7 додатку різниці.

 

Висновки

1. При роботі з ризиковими підприємствами коригування об’єкта оподаткування на 30 % придбаних товарів (робіт, послуг) в різниці 3.1.7 є обов’язковим.

2. Коригування 3.1.7 не використовується лише за наявності документації за ст. 39 ПКУ, що підтверджує відповідність цін принципу «витягнутої руки».

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»