• Посилання скопійовано

Облікова політика за МСФЗ – де знайти шаблон: «7 хвилин» з Іриною Губіною

Де і як знайти ідеальну облікову політику у міжнародному форматі? Сьогодні поговоримо про це



Де знайти ідеальний формат облікової політики, який можна переписати для свого підприємства?

Міжнародні стандарти формують принципи, на яких будується облік і фінансова звітність підприємства. Тому, коли ми кажемо про можливість десь переписати облікову політику, варто подумати про наступне. Облікова політика у міжнародних стандартах зорієнтована на складання фінансової звітності. А фінансова звітність, своєю чергою, має бути корисною для користувачів.

Хто є користувачами нашої фінансової звітності за міжнародними стандартами? Перш за все, це інвестори та кредитори. Отже, наше завдання, коли ми вибираємо облікову політику, поміркувати як зробити так, аби фінансова звітність саме нашого підприємства була ефективною, достовірною, зрозумілою. Для чого? Для прийняття економічних рішень користувачами фінансової звітності. Чи можна переписати у когось те, що буде особливостями вашого підприємства? Впевнена, що ні.

 

Як прописувати облікову політику? Чи існують якісь підходи чи процедури?

У міжнародній практиці існують процедури, які дає нам МСБО 8. Він дає алгоритм, як ми з вами будемо обирати облікову політику. І головним тут є «Професійне судження». Для чого це? Для того, щоб відібрати корисну інформацію для користувачів.

Отже, головне питання, яке ми маємо задати для себе: для кого складається облікова політика? Міжнародний стандарт пояснює, що кожен суб’єкт господарювання вибирає облікові політики, виходячи із характеру своєї діяльності. І ставить питання, які облікові політики є корисні, цікаві для користувачів, і які ми маємо розкрити, для того щоб представити певним чином, за вимогами стандартів, цю фінансову звітність.

Яким чином працює алгоритм прийняття рішення у системі міжнародних стандартів? До речі, після облікової політики, це одна з найголовніших частин приміток до фінансової звітності. А примітки для фінансової звітності в міжнародних стандартах -  це не є український підхід. Це зовсім інший вимір, інший «космос». Тобто примітки -  це індивідуалізація фінансової звітності, найважливіша її частина.

Отже, зосередимось на тому, не де шукати ідеальну політику, яку ми можемо переписати, а яким чином сформувати цей алгоритм і сформувати своє професійне судження.

Що про це кажуть стандарти? Восьмий стандарт надає нам настанови, яким чином приймати рішення і на чому має формуватися професійне судження. Отже, ми:

  • або використовуємо вимоги всіх стандартів і тлумачень, якщо ми хочемо прийняти рішення, як обліковувати операцію або представляти її у звітності,
  • або, якщо розуміємо, що немає стандарту відповідного, саме в цьому випадку звертаємось до «нашого професійного судження». І професійне судження, воно не є просто абстракцією, це дійсно джерело, критерії прийняття рішення.

 

Вимоги щодо судження: які вони є і що каже стандарт?

Наше професійне судження орієнтується саме на представлення фінансової звітності. І тут є два критерії. Ми приймаємо рішення, формуючи облікову політику таким чином, щоб фінансова звітність була доречною, для потреб користувачів і була достовірною. Крім того, ми маємо відображати операції, виходячи з економічної суті і використовуючи принцип превалювання над формою. Та подавати нейтральні звіти, які вільні від певних упереджень, тобто не проводячи свою думку.

 

Що робити, якщо немає ні стандарту, ні не виходить сформувати судження?

Тут нам також на підмогу приходить МСФО 8.

Що є джерелами нашого професійного судження? Стандарт зазначає, що ці джерела ми маємо використовувати у низхідному порядку, в тому порядку, в якому вони представленні на слайді.

Тобто, якщо ми не знаходимо певні відповіді на запитання у самих міжнародних стандартах, у концептуальній основі, то звертаємось до найостанніших положень органів, які розробляють стандарти (у нашому випадку це може бути Мінфін і його методрекомендації), а також до іншої професійної літератури з обліку і до прийнятих галузевих практик.

Отже, чи ми можемо самостійно приймати рішення? Так. І це є єдиний підхід правильний для формування вашої ідеальної облікової політики. Не шукайте джерело, з якого можна переписати, а шукайте алгоритм прийняття рішень і вдосконалюйте його для свого підприємства. Це є найщиріша порада для складання вашої ідеальної облікової політики.

 

Важливі висновки

1. Облікова політика за МСФЗ – «декларація» індивідуальності обліку підприємства.

2. Формування облікової політики базується на чіткому алгоритмі прийняття рішень, зазначеним у МСФЗ.

3. Облікову політику не можна «списати», її варто скласти.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»