• Посилання скопійовано

ПДВ на подарунки – коли (не) нараховувати: «7 хвилин» з Галиною Морозовською

У цьому випуску проаналізуємо, скільки податкових зобов’язань потрібно нараховувати при безоплатній передачі товарів, робіт, послуг (одне, два чи узагалі без)



Безоплатна передача товарів, робіт, послуг - це не що інше, як операція постачання. Підтверджує нам це п. 185.1 ПКУ та  визначення зі ст. 14 ПКУ. Тому безсумнівно, що безкоштовна передача товарів, робіт, послуг - це операція, яка оподатковується ПДВ.

Яка ж база оподаткування ПДВ? Ми виходимо з договірної вартості, але в нашому випадку вона дорівнює 0 (точніше її немає, даруємо). Відповідно орієнтуємося на мінімальну базу оподаткування ПДВ. Тобто якщо:

  • це куплені товари, роботи, послуги, які безоплатно потім передаються, то виходимо з ціни їх придбання;
  • безоплатно передаємо власновироблені товари, роботи, послуги, то орієнтуємося на звичайні ціни і база оподаткування - звичайна ціна;
  • якщо безоплатно передаємо необоротні активи, відповідно мінімальна база у нас - залишкова балансова вартість таких основних засобів інших необоротних активів. Але коли ми її беремо і звідки? З бухгалтерського обліку, тобто саме бухгалтерська залишкова вартість на початок звітного періоду безоплатної передачі таких об’єктів. Виписуються дві податкові накладні. Одна на фактичну ціну, тобто на 0, а друга з типом «15», або якщо ж складаєте зведену, тоді код ознаки «3».

Безоплатна передача товарів, робіт, послуг - типова не госпдіяльна операція. Відповідно виникає питання компенсаційних податкових зобов’язань (їх ще інколи називають технічними або умовними податковими зобов’язаннями). Нараховують їх, виходячи з ціни придбання товарів, робіт, послуг. Або якщо ж це необоротні активи, то відповідно з балансової вартості за даними бухобліку, якщо ж не ведеться облік – зі звичайної ціни. Складається податкова накладна з типом «13», або ж якщо складаєте зведену – з кодом ознаки «1». Тому поглянемо, які варіанти нас можуть чекати.

Варіант 1: якщо виходити з норм ПКУ, то два податкових зобов’язання: одні - за операцією постачання, а другі – компенсаційні податкові зобов’язання за негоспдіяльними операціями (якщо, звісно, на вході у вас було право на податковий кредит).

Варіант 2: одні податкові зобов’язання. Чому? Бо за операцією постачання у нас однозначно вони виникають, а ось компенсаційних можна уникнути. Яким чином? Якщо безоплатна передача пов’язана з господарською діяльністю, а ви передаєте товари, роботи, послуги з рекламною метою або ж я маркетинговий захід, то нараховувати компенсаційні податкові зобов’язання не потрібно. Крім того, податківці говорять про те, що якщо ви вартість таких безоплатних товарів, робіт, послуг переносите на вартість інших товарів, робіт, послуг, які відповідно реалізуєте, тобто використовуєте в оподатковуваних ПДВ операціях госпдіяльності, то нараховувати саме компенсаційні (технічні) не потрібно. Більш того, у численних своїх роз’ясненнях вони говорять, що якщо навіть товари, роботи, послуги використовуються в негосподарській діяльності, то все рівно у нас будуть одні податкові зобов’язання, за операцією постачання. А компенсаційних нараховувати не потрібно. Зрозуміло, якщо у вас на вході взагалі не було податкового кредиту, не було права на податковий кредит, то ми завжди обмежимося одними тільки податковими зобов’язаннями за операцією постачання.

Варіант 3: узагалі без податкових зобов’язань. Тобто немає податкових зобов’язань за операцією постачання і немає податкових зобов’язань компенсаційних. Коли ж таке теоретично взагалі можливо? В своїх роз’ясненнях контролери говорять, що якщо вартість товарів, робіт, послуг, які безоплатно передаються, ви переносите на вартість інших товарів, робіт, послуг, які реалізуєте, то відповідно використовуєте їх в господарській діяльності і в оподатковуваних ПДВ операціях. І не потрібно нараховувати ні ПДВ за операцію постачання, ні компенсаційних податкових зобов’язань. При цьому, щоб довести, що вартість цих безоплатних товарів переноситься на вартість інших, які реалізуються, варто мати певний документ. Що це може бути за документ? Скажімо, калькуляція з формування вартості товарів, робіт, послуг, які реалізуються з включенням частинки безоплатних або інший документ, який підтверджує утворення ціни з частинкою включення ось цих безкоштовних товарів, робіт, послуг.

Якщо узагалі не переносити вартість безоплатних на вартість інших товарів, робіт, послуг, то в такому випадку податківці говорять – одні податкові зобов’язання за операцією постачання. Компенсаційних нараховувати не потрібно.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»